Και ξαφνικά, όλοι δέχονται πως οι εκλογές της 21ης Μαΐου μπορεί να βγάλουν κυβέρνηση!

Και ξαφνικά, όλοι δέχονται πως οι εκλογές της 21ης Μαΐου μπορεί να βγάλουν κυβέρνηση!
Κυριακή, 09/04/2023 - 09:28

Η αλλαγή στάσης από Μητσοτάκη, η επιμονή Τσίπρα, οι θέσεις Ανδρουλάκη. Τι γράφει το K-Report.

Κάθε …κατεργάρης στον πάγκο του! Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τόσο υπάρχει προσαρμογή στην πραγματικότητα όσων κυρίως υποστήριζαν ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής είναι απλώς για να ..καούν!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο, υπό προϋποθέσεις, να χρησιμοποιήσει τη διερευνητική εντολή που θα λάβει προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει για συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων στις 21 Μαΐου και ο Νίκος Ανδρουλάκης πως εξετάσει συμμετοχή στην κυβέρνηση μόνο από την πρώτη Κυριακή!

Εντύπωση προκαλεί η αναδίπλωση και η αλλαγή θέσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία εν πολλοίς οφείλεται και στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και από το φόβο της πολιτικής απομόνωσης.

Για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, αναδημοσιεύουμε από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή, με πλούσια ύλη:

Καθ’ ημάς, μια άτυπη συζήτηση για το δέον γενέσθαι μετά τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου έχει ξεκινήσει μέσα από παράλληλες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στη συνέντευξη του στον Σκάι ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις προβλέψεις του Συντάγματος σχετικά με τη διερευνητική εντολή και ότι το αν θα συνεργαστεί με άλλο κόμμα «θα το καθορίσει ο λαός» -ήτοι, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Ο Αλ. Τσίπρας, σήμερα στην Καθημερινή, εκφράζει την πεποίθησή του ότι μια κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων «θα μπορούσε να είναι βιώσιμη και μακράς πνοής». Και ο Ν. Ανδρουλάκης, σήμερα στο Πρώτο Θέμα, δηλώνει ότι «θα αγωνιστούμε να μην γίνουν δεύτερες εκλογές» και ότι ο μόνος πρωθυπουργός σε όλη την Ευρώπη που με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των πρώτων προκήρυξε και δεύτερες εκλογές είναι ο κ. Μητσοτάκης, όπερ «είναι θεσμική ασέβεια».

Τι είπαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί:

Κυρ. Μητσοτάκης: Χαρακτήρισε την κάλπη της 21ης Μαΐου «εξαιρετικά κρίσιμη». «Δεν θέλω να μιλάμε για διπλές εκλογές. Υπάρχει μια κάλπη μόνο. Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Αυτή θα στείλει το μήνυμα ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία και ποιο κόμμα πρέπει να κρατά το τιμόνι της χώρας», εδώ . Στον ΣΚΑΙ, διευκρίνισε ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, «ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το νερό όχι απλά δεν ιδιωτικοποιείται αλλά παραμένει δημόσιο αγαθό».

Αλ. Τσίπρας: «Η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγάλει κυβέρνηση και να μην βρεθούμε στην ανάγκη για δεύτερες και τρίτες εκλογές», δήλωσε σε περιοδεία του στη Νέα Σμύρνη. Αρκεί, «να βγει πρώτος και με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ», εδώ. Στην συνέντευξη του στην Καθημερινή, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης εάν είναι δεύτερος ενώ, σχολιάζοντας τα περί της ταυτότητας του πρωθυπουργού και τις αμφισβητήσεις της συνεργασίας, δήλωσε ότι «ανάμεσα στις προεκλογικές τακτικές και στις μετεκλογικές κινήσεις μεσολαβούν οι εκλογές».

Ν. Ανδρουλάκης: «Στόχος είναι η παράταξη να πάρει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό ανεβάζοντας πάνω από 50% τις δυνάμεις της και δίνοντας τη δυνατότητα να μπει ανταγωνιστικά στο προσκήνιο», δήλωσε στο Πρώτο Θέμα. Σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θεωρεί θα πρέπει να διαθέτει ο επόμενος πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να έχει «πολιτική αυτονομία, αξιοπιστία, επάρκεια, διεθνές κύρος».

Ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου, χτες, με άρθρο του στα ΝΕΑ, επί του θέματος:

Ευ. Βενιζέλος: «Η χώρα υφίσταται σήμερα ως κράτος μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και ως δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική οντότητα χάρη στις κυβερνήσεις συνεργασίας της περιόδου της οικονομικής κρίσης και της αρχικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που παραιτήθηκε από την αυτοδυναμία της για λόγους εθνικού συμφέροντος», γράφει ο Ευ. Βενιζέλος. Τ