Η αναβάθμιση των τουρκικών F-16, ο Τζο Μπάιντεν και ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Η αναβάθμιση των τουρκικών F-16, ο Τζο Μπάιντεν και ο γερουσιαστής Μενέντεζ
Δευτέρα, 04/07/2022 - 07:34

Γιατί ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να πωλήσει όπλα και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσο- Κομβική ημερομηνία ο προσεχής Νοέμβριος.

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί στην Ελλάδα για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του προέδρου Μπάιντεν προς τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η Αθήνα, τουλάχιστον δημοσίως, φέρεται να ελπίζει πως τη σχετική πράξη μπορεί να τη μπλοκάρει το Κογκρέσο, πολύ περισσότερο που εκεί ηγέτη ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στην Ουάσιγκτον, ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Ποιος δεν θα ήθελε στη χώρα να συνέβαινε αυτό-πλην, όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και πιο δύσκολα, παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση!

Πρώτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα σε εξαιρετικές περιπτώσεις να προχωρά στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, παρά τη βούληση του Κογκρέσου. Για να μπλοκαριστεί μια τέτοια απόφαση του προέδρου από το Κογκρέσο χρειάζεται πλειοψηφία δυο τρίτων. Υπενθυμίζουμε πως ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ είχε πωλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Δεύτερον, το Νοέμβριο που γίνονται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουν οι Ρεμπουπλικάνοι (αυτή τη στιγμή διαθέτουν σαφώς τις περισσότερες πιθανότητες), γεγονός που δεν αποκλείεται να αποδυναμώσει και την επιρροή Μενέντεζ.

Τρίτον, παρότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει το δικαίωμα να πωλήσει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, δεν πρόκειται να το πράξει, καθώς σε μια πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση δεν θέλει να συγκρουστεί με τον –ισχυρό- γερουσιαστή Μενέντεζ. Συνεπώς, η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 (και πιθανόν αργότερα και πώληση νέων) αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά το Νοέμβριο.

Μέχρι τότε, άλλωστε, ενδέχεται στην Αθήνα να έχουν γίνει πρόωρες εκλογές και συνεπώς αφενός να μην επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και αφετέρου να αφορά τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν αυτή είναι.

ΥΓ: Αλήθεια, πώς ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν πρόκειται να εκσυγχρονίσει τα τουρκικά F-16 ή να πωλήσει νέα; Του το απέκρυψαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, δεν το πήραν χαμπάρι οι διπλωματικές ελληνικές αρχές ή το απέκρυψε από τους έλληνες πολίτες; Πάσα απάντηση δεκτή!