Total και Google Cloud ανέπτυξαν εργαλείο για την πρόβλεψη του φωτοβολταϊκού δυναμικού στις στέγες των κτιρίων

Total και Google Cloud ανέπτυξαν εργαλείο για την πρόβλεψη του φωτοβολταϊκού δυναμικού στις στέγες των κτιρίων
Τετάρτη, 14/10/2020 - 12:52

Η γαλλική Total και η Google Cloud δημιούργησαν το εργαλείο αναλυτικής πρόβλεψης, Solar Mapper, με σκοπό την επιτάχυνση της περαιτέρω ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών, παρέχοντας γρήγορες εκτιμήσεις σχετικά με το δυναμικό της οικιακής ηλιακής ενέργειας.

Το σύστημα Solar Mapper, το οποίο θα αναπτυχθεί στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για τη συλλογή και τη βελτίωση δεδομένων που εξάγονται από δορυφορικές εικόνες. Επιπλέον, θα είναι ικανό να να υποδείξει την καταλληλότερη τεχνολογία καθώς και να εκτιμήσει το ηλιακό δυναμικό του χώρου. Οι προγραμματιστές έχουν επίσης αναφερθεί στην ικανότητα γεωγραφικής κάλυψης του συστήματος, καλύπτοντας για παράδειγμα το 90% της Γαλλία.

Η Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης της Total, Marie-Noëlle Séméria, δήλωσε:

«Το Solar Mapper θα επιτρέψει στην Total να αναπτύξει ηλιακούς συλλέκτες σε ιδιωτικές στέγες άμεσα, προκειμένου να παρέχει στους πελάτες της πιο προσιτή και πιο διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της Total στην ηλιακή ενέργεια με αυτήν της Google Cloud στην τεχνητή νοημοσύνη και στις βάσεις δεδομένων, μπορέσαμε να αναπτύξουμε αυτό το εργαλείο σε έξι μήνες».

Επιπλέον, η Total ανέφερε ότι το Solar Mapper αποτελεί μέρος της φιλοδοξίας της να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό την επίτευξη της ουδετερότητας σε άνθρακα έως το 2050. Έτσι, το περίπου 40% των επενδύσεων του ομίλου προορίζεται για την «ενέργεια χαμηλού άνθρακα».

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Solar Mapper θα προσφέρεται επίσης ως εμπορική και βιομηχανική εφαρμογή.