Γιάννης Τριήρης: Το κράτος δικαίου, οι αγρότες και τα … ψηφαλάκια

Γιάννης Τριήρης: Το κράτος δικαίου, οι αγρότες και τα … ψηφαλάκια
Τετάρτη, 21/02/2024 - 07:04

Την ημέρα που οι αγρότες κορύφωναν τις κινητοποιήσεις του με το δυναμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολιόταν με το ξέπλυμα των προσωπικών του ευθυνών για το καταδικαστικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Και στην προσπάθεια του αυτή και πάλι είχε φανατικούς υποστηρικτές τα φιλικά του μέσα μαζικής ενημέρωσης που φρόντισαν να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα των λεγομένων της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η κ. Μέτσολα λοιπόν παρά το γεγονός ότι του ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ήταν φειδωλή στις δηλώσεις της σχετικά με το μείζον ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Έκανε μεν λόγο για «σημαντικά βήματα στον τομέα της διαφάνειας, της ισότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού» στην Ελλάδα, αλλά μέχρις εκεί.

Δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη αναφορά για το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κυβέρνηση του ομοϊδεάτης της Κυριάκου Μητσοτάκη παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προηγουμένως για μια ακόμη φορά είχε αθωώσει τον εαυτό του και είχε μιλήσει για προσωπικές επιθέσεις εναντίον τους επειδή είναι ο ισχυρότερος δεξιός στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κ. Μέτσολα, όμως, κράτησε «πισινή». Είπε μόνοι αυτά που αναγκαστικά έπρεπε να πει.

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό οι ευρωβουλευτές πιέζουν την Κομισιόν να εξετάζει την κάθε χώρα και να κάνει συστάσεις σε κάθε χρόνο. Είναι ένα σχέδιο για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών», αρκέστηκε να δηλώσει.

Και κατέληξε, δηλώνοντας πως είναι ευγνώμων όχι για τις πολιτικές αλλά «για τις διαβεβαιώσεις του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης» και πως «στις προσεχείς συζητήσεις θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά μαζί».

Δεν το λες και μεγάλη υποστήριξη αυτό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως θέλησαν να το παρουσιάσουν τα στρατευμένα στην κυβερνητική προπαγάνδα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΥΓ. Το κράτος δικαίου έχει ευρεία έννοια. Κράτος δικαίου είναι και να μην καταπατώνται αισχρά τα δικαιώματα μεγάλων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, όπως αυτή των αγροτών. Και η ισχυρότερη πολιτική οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κα Μέτσολα και του κ. Μητσοτάκη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εδώ απέτυχε. Και τώρα εν όψει ευρωεκλογών τρέχει και δεν φτάνει για να σώσει ότι σώζεται με ένα και μοναδικό σκοπό δυστυχώς: τα ψηφαλάκια.