Γιάννης Τριήρης: Ο Βορίδης και οι «δεξιές ευαισθησίες» του Κ. Μητσοτάκη

Γιάννης Τριήρης: Ο Βορίδης και οι «δεξιές ευαισθησίες» του Κ. Μητσοτάκη
Δευτέρα, 12/02/2024 - 06:32

Χρόνια τώρα, πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μεγάλες προσπάθειες να εμφανιστεί ως ένας μετριοπαθής πολιτικός, που έχει ξεφύγει από ιδεολογίες και νοοτροπίες της Δεξιάς.

Με τη βοήθεια των φιλικών του μέσων ενημέρωσης προσπαθούσε και ακόμη προσπαθεί να φιλοτεχνήσει το προφίλ ενός Κεντρώου πολιτικού που στοχεύει σε εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας στις προτεραιότητες του να διασφαλίσει όχι μόνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Η εικόνα αυτή, βέβαια, πολλάκις δεν επιβεβαιώνεται από τις πολιτικές αποφάσεις και δράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι μετριοπαθείς πολιτικοί σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν ως βασικό τους σύνθημα το «νόμος και τάξη», ούτε οι πολιτικές τους καθορίζονται με μόνο κριτήριο την επίτευξη στόχων που λατρεύουν οι αγορές και μισούν οι πολίτες.

Και ήρθε, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ίσως ο κορυφαίος σήμερα «συνεργάτης» του πρωθυπουργού, για να αποδομήσει την εικόνα που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σκιαγραφεί για τον εαυτό του.

Σε συνέντευξη του την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο γνωστός για τις σκληρές δεξιές του απόψεις Μάκης Βορίδης, ναι με έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά προ μια πολιτική κατεύθυνση που απομακρύνει πολύ την εικόνα του πρωθυπουργού από το πολυσυζητημένο κεντρώο χώρο.

«Πολιτικό κέντρο δεν υπάρχει, δεν υφίσταται» είπε κατηγορηματικά ο κ. Βορίδης και κάνοντας και ένα βήμα παρακάτω εξήγησε:

«Ο Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός, πάρα πολύ ικανός και επιτυχημένος σε αυτό, ανοίγει και προσεγγίζει και πείθει αυτό το εκλογικό σώμα, αλλά με μια ατζέντα που όλες τις ευαισθησίες της Δεξιάς τις καλύπτει», ήτοι: «Μεταναστευτικό. Οικονομική πολιτική: μείωση της φορολογίας, εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα, προσέλκυση επενδύσεων, βελτίωση σημαντική στις σχέσεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Εξοπλισμοί, φρεγάτες, Rafale, F-35, αποτελεσματική και υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Νόμος - τάξη: αυστηρός Ποινικός Κώδικας και τώρα περαιτέρω αυστηροποίησή του. Ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δηλαδή την ατζέντα της Δεξιάς την έχει όλη».

Το ζητούμενο για τους πολίτες αυτής της χώρας είναι αν αυτά που λέει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μάκης Βορίδης ισχύουν ή όχι.

Είναι ένας κεντρώος πολιτικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή όχι.

Και αν όχι, όπως ο κ. Βορίδης λέει αφού κατ’ αυτόν δεν υφίσταται Κέντρο στην πολιτική, τότε τι πρεσβεύει πολιτικά ο πρωθυπουργός, Τι είναι;

Λίγο απ’ όλα και ό,τι κάθε φορά βολεύει;

Αν και είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι σήμερα οι πολιτικές ιδεολογίες έχουν γκριζάρει, το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν και μάλιστα οι εφαρμοζόμενες πολιτικές τις κάνουν ευδιάκριτες. Αν όχι άμεσα, σίγουρα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Και στην χώρα μας ήδη άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα όπως και η πολιτική … κατάταξη της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.