Γιάννης Τριήρης: Μυθεύματα για τεμπέληδες και ... φαντάσματα

Γιάννης Τριήρης: Μυθεύματα για τεμπέληδες και ... φαντάσματα
Πέμπτη, 07/12/2023 - 06:33

Όπως αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά η ρετσινιά που μας έχουν κολλήσεις ως Έλληνες ότι είμαστε τεμπέληδες είναι παντελώς αστήρικτη.

Το αντίθετο είμαστε ένας λαός που είτε ως εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες δουλεύουμε περισσότερες ώρες από τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων Ευρωπαίων.

Όπως προκύπτει από έρευνα του γαλλικού Ινστιτούτου Rexecode που είδε χθες το φως της δημοσιότητας ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 1.943 ώρες το χρόνο έναντι 1.792 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, δηλαδή περισσότερες από 150 ώρες. Περισσότερο από εμάς δουλεύουν μόνο οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι.

Η κατάσταση στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αυτούς που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί φοροφυγάδες, είναι ακόμη χειρότερη.

Η έρευνα του γαλλικού Ινστιτούτου έδειξε ότι ο μέσος ετήσιος πραγματικός χρόνος εργασίας των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δουλεύουν 2.377 ώρες πολύ πάνω τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο που δεν υπερβαίνει τις 2.200 ώρες εργασίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για τεμπέληδες, αλλά για σκληρά εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους που προσπαθούν προφανέστατα σ΄ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες εποχές να επιβιώσουν.

Και σίγουρα όλοι τους δεν είναι φοροφυγάδες, όπως εμμέσως πλην σαφώς υπονόησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, στη Βουλή, στην ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός «στόλισε» τους ελεύθερους επαγγελματίες και έκανε άλματα λογικής συγκρίνοντας τους με τους μισθωτούς, καταφεύγοντας στην γνωστή συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού, για να στρέψει τη μια τάξη εναντίον της άλλης, όπως πράττει συνεχώς η κυβέρνηση όταν θέλει να περάσει αντιλαϊκά μέτρα.

Χθες, όμως, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να δημιουργήσεις και εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των επιχειρηματιών, ισχυριζόμενος ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν επιβαρύνουν τους λίγους καλούς της τάξης τους που πληρώνουν τους φόρους τους.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η -κατά την άποψη του- φοροδιαφυγή αφορά σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών που επιβαρύνει «το 4%, τους τέσσερις στους εκατό ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους που εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας».

Όπως είναι μύθευμα ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, άλλο τόσο είναι ψέμα ότι το 96% των ελεύθερων επαγγελματιών είναι φοροφυγάδες. Ίσως κάποιοι είναι, αλλά όχι σχεδόν όλοι όπως παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο, όμως, ψέμα της σημερινής κυβέρνησης είναι η προεκλογική της υπόσχεση για φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ο μύθος που δημιούργησε για το «φάντασμα» του Κατρούγκαλου που θα τους καταδιώξει αν δεν υπερψηφίσουν τη ΝΔ.