Γιάννης Τριήρης: Αποδιοπομπαίοι τράγοι και … μυωπικά γυαλιά

Γιάννης Τριήρης: Αποδιοπομπαίοι τράγοι και … μυωπικά γυαλιά
Τετάρτη, 01/11/2023 - 07:01

Ένα ακόμη νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που η κυβέρνηση θέλει να πλασάρει ότι θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή προλόγισε, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το εξειδίκευσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αποδιοπομπαίοι τράγοι και πάλι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες και οι μικρομεσαίοι, καθώς όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, επτά στους δέκα δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, ενώ μόλις το 4% πληρώνει το 50 % των φόρων από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων.

Και έχει εν πολλοίς δίκιο, καθώς στην πλειοψηφία τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν είτε για να αποκομίσουν πρόσθετα οικονομικά οφέλη είτε γιατί πράγματι κερδίζουν τόσο λίγα που η φοροαποφυγή δεν είναι απλά γι’ αυτούς δελεαστική λόγω έλλειψης ελέγχων, αλλά αναγκαία για την επιβίωση τους.

Και εδώ μπαίνει το μεγάλο ζήτημα. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν και αυτοί είναι η αιτία όλου του κακού;

Φυσικά και όχι.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν φόρους ανάλογους με αυτούς που τους αναλογούν.

Φυσικά και όχι.

Πληρώνουν τα λιγότερα σε φόρους, έστω και αν καταφέρνουν να μην χαρακτηρίζονται φοροφυγάδες, αφού με τους νόμους που ισχύουν απολαμβάνουν κάθε είδους φοροαπαλλαγές και πληρώνουν μόλις το 5% του συνόλου των φόρων.

Το επεσήμανε και σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας «την εθελοντική φορολόγηση και τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τον “αναβαλλόμενο” φόρο των τραπεζών, τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτών, τα νέα προκλητικά “δωράκια” στους καναλάρχες, αλλά και τις off shore, τις τριγωνικές συναλλαγές κ.ά, που κανείς από τους “Ράμπο” της εφορίας δεν είδε, ούτε άκουσε. Οι ίδιοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι αυτοί που δεν πληρώνουν ούτε τα “ελάχιστα”, αφού την ώρα που τα σπίτια του λαού πλειστηριάζονται για μερικές εκατοντάδες ευρώ, 10.000 περίπου επιχειρήσεις (το 0,2% των ΑΦΜ) χρωστούν 85 δισ. ευρώ τα οποία θεωρούνται “μη εισπράξιμα”».

Βέβαια το ΚΚΕ στην ανακοίνωση – καταγγελία του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιχειρεί να αθωώσει πλήρως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά δεν έχει δίκιο.

Μυωπικά γυαλιά φοράει και η κυβέρνηση, αλλά και το ΚΚΕ.

Η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία οργιάζουν στην χώρα μας και για αυτό ευθύνονται και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με το μερίδιο ευθύνης βέβαια των «μεγάλων» να είναι και μεγαλύτερο.

Αυτοί που δεν ευθύνονται και πληρώνουν πάντα το μάρμαρο είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που στην συντηρητική τους πλειοψηφία δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Και έτσι και πληρώνουν δυσανάλογους με τα εισοδήματα τους φόρους για να καλύψουν τα «κλεμμένα» από τους φοροφυγάδες και φυσικά στερούνται σημαντικών κοινωνικών παροχών που ενδεχομένως θα παρέχονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση αν είχε γεμάτα τα κρατικά ταμεία.

ΥΓ. Και είναι πολλά τα λεφτά της φοροδιαφυγής, αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις του κεντρικού μας τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα που έκανε λόγο για παραοικονομία στο ύψος του 20,9% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.