Γιάννης Τριήρης: Ελεύθεροι επαγγελματίες – Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα

Γιάννης Τριήρης: Ελεύθεροι επαγγελματίες – Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα
Πέμπτη, 02/11/2023 - 06:52

Ήταν το όχι και τόσο μακρινό 2016 όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξεσηκώθηκαν για τον περιβόητο πλέον νόμο Κατρούγκαλου.

Ο συγκεκριμένος νόμος προέβλεπε ότι καταργούνται οι υπάρχουσες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών και πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2017 και στο εξής, οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών θα υπολογίζονται, ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματός των ελεύθερων επαγγελματιών, του εκάστοτε προηγούμενου έτους.

Έτσι, οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας για το έτος 2017 υπολογίστηκαν ως ποσοστό 26,9% επί του δηλωτέου εισοδήματος του 2016 με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοί που δήλωναν υψηλά εισοδήματα, να πληρώσουν και υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Όσοι δηλαδή δήλωναν χαμηλά εισοδήματα δεν γίνονταν πιστευτοί και έπρεπε να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές 26,9% (το 2017) επί του κατώτατου μισθού που τότε ήταν 586 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες δε θίχτηκαν από αυτή την αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου και θα πλήρωναν τα ίδια ή και λιγότερα από ότι με τον παλαιότερο, το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις τάξεις των επαγγελματιών ήταν εκρηκτικό.

Το τι ακολούθησε από τις εντονότατες διαμαρτυρίες των ελεύθερων επαγγελματιών είναι γνωστό, ενώ το όλο θέμα το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, με πολλούς να θεωρούν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν από τις βασικές αιτίες που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές του 2019.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έθετε μία ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών σε μηνιαία βάση: τον κατώτατο μισθό.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2019 από τη Νέα Δημοκρατία, ο νόμοις Κατρούγκαλο αντικαταστάθηκε από το νόμο Βρούτση και επανήλθαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες που οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούσαν να επιλέγουν, χωρίς οι ασφαλιστικές τους εισφορές να συνδέονται με το φορολογητέο εισόδημα που δηλώνουν.

Ο νόμος Βρούτση διαφημίστηκε στο έπακρο από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και «πανηγυρίστηκε» από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ήταν και πάλι μια από τις βασικές αιτίες που στις εκλογές του καλοκαιριού του 2023 η Νέα Δημοκρατία «σάρωσε», καθώς σύμφωνα με τις αναλύσεις σχεδόν το 52% των ελευθέρων επαγγελματιών ψήφισαν ΝΔ και μόλις το 18% ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι λίγε μέρες πριν τις εκλογές, ο Γιώργος Κατρούγκαλος με δηλώσεις του έθεσε ζήτημα νέας αλλαγής του ασφαλιστικού, ξεσηκώνοντας και πάλι θύελλα αντιδράσεων, που τον οδήγησαν εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήδη των είχαν «καταδικάσει» εκλογικά.

Μέχρι που φτάσαμε προχθές, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το οικονομικό του επιτελείο να επιτίθενται αυτοί στους ελεύθερους επαγγελματίες και να θέτουν ζήτημα αναξιοπιστίας τους, υποδεικνύοντας τους εμμέσως πλην σαφώς ως τους μέγιστους φοροφυγάδες.

Και επανέφεραν έτσι και πάλι την «σταθερά» του κατώτατου μισθού όχι αυτή τη φορά για τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά για τους φόρους που θα επιβάλλουν στους ελεύθερους επαγγελματίες. Βγάζουν δεν βγάζουν κέρδη αυτοί θα φορολογηθούν σαν να κερδίζουν τουλάχιστον τις απολαβές ενός εργαζομένου με τον κατώτατο μισθό. Ζημίες ή χαμηλά κέρδη δεν γίνονται πιστευτά.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Μένει να φανεί αν το ίδιο ισχύσει και για τη Νέα Δημοκρατία.