Γιάννης Τριήρης: Ο «λαδί χρυσός»

Γιάννης Τριήρης: Ο «λαδί χρυσός»
Τετάρτη, 11/10/2023 - 06:54

Προφανώς και δεν έχει καμιά ιδιαίτερη αξία για τους καταναλωτές η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ότι στην χώρα μας το Σεπτέμβριο συνεχίστηκε η πτωτική του πληθωρισμού, που υποχώρησε στο 1,6%.

Γιατί την ίδια περίοδο οι τιμές στα τρόφιμα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, αποτελώντας μείζον πρόβλημα για τα νοικοκυριά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν +9,4%. Η τιμή στα λαχανικά εκτοξεύθηκε στο +17,7% και στα έλαια πραγματοποίησε άλμα +16,1%. Ισχυρή ανοδική πορεία καταγράφηκε και στα φρούτα +13,9%, ενώ στην κατηγορία νερό-αναψυκτικά-χυμοί, η άνοδος είναι της τάξης του 13,9%.

Με απλά λόγια το καλάθι του νοικοκυριού «φλέγεται» ότι και αν ισχυρίζονται στην κυβέρνηση.

Αυτό, όμως, που αξίζει μιας ιδιαίτερης αναφοράς, είναι το ελαιόλαδο και οι τιμές που διαμορφώνει στην αγορά.

Λοιπόν, από περίπου 5-6 ευρώ το λίτρο πέρυσι, φέτος η τιμή στην αγορά έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 10 ευρώ το λίτρο, έχει δηλαδή σχεδόν διπλασιαστεί και σε καμιά περίπτωση η αύξηση δεν είναι της τάξης του 16,1% που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Και βασικότερο είναι ότι το τελευταίο διάστημα το ελαιόλαδο είναι είδος εν ανεπαρκεία και κυριολεκτικά το βρίσκει κανείς στη «μαύρη αγορά».

Οι γνωστοί σε όλους τους καταναλωτές 17κιλοι τενεκέδες που προμηθεύονται στην πλειοψηφία τους τα νοικοκυριά από παραγωγούς και ελαιοτριβεία στην ελληνική περιφέρεια έχουν εξαφανιστεί. Πρέπει κανείς να έχει «μέσο» για να αγοράσει και μάλιστα σε τιμές που φθάνουν τα 170 ευρώ ο τενεκές από τους σύγχρονους μαυραγορίτες.

Και δεν είναι βέβαια μόνο οι παραγωγοί που πωλούν σε τιμές … γερμανικής κατοχής το λάδι. Και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτιναχθεί στα ύψη και διαμορφώνεται κοντά στα 11 ευρώ το λίτρο, με τις συσκευασίες των 4 λίτρων να αγγίζουν τα 45 ευρώ. Για ένα προϊόν, από τα βασικότερα αν όχι το βασικότερο για την διατροφή των πολιτών, το οποίο συλλέχθηκε, επεξεργάστηκε και συσκευάστηκε πέρυσι τον χειμώνα στη μισή τιμή απ’ ότι πωλείται σήμερα.

Προφανώς λοιπόν, αυτή τη χρονική περίοδο, δεν ισχύει η λαϊκή ρήση περί «μαύρου χρυσού» όταν αναφερόμαστε στα καύσιμα. Πλέον σε τιμές χρυσού πωλείται το ελαιόλαδο. Άλλωστε η τιμή της βενζίνης σήμερα είναι κάτω από τα δυο ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη, όταν το παρθένο ελαιόλαδο, έχει πάνω από 10 ευρώ το λίτρο.

Κατά τ’ άλλα οι λαλίστατοι υπουργοί πανηγυρίζουν για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.