Γιάννης Τριήρης: Ζητείται επειγόντως σοβαρότητα

Γιάννης Τριήρης: Ζητείται επειγόντως σοβαρότητα
Πέμπτη, 21/09/2023 - 06:47

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έδωσε συνέντευξη για τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την «πάταξη» της αισχροκέρδειας, ενώ η Eurostat ανακοίνωσε πόσες ώρες δουλεύουν οι πολίτες των χωρών της ΕΕ μεταξύ βεβαίως και των οποίων οι Έλληνες.

Τι σχέση έχουν τα δυο θέματα; Απλά αναδεικνύουν ότι στη χώρα μα μας ζητείται επειγόντως σοβαρότητα από μέρους της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης στην κυριολεξία δεν είπε τίποτα νέο για το πως θα συγκρατηθούν οι τιμές που καλπάζουν και έχουν φέρει σε απόγνωση τους καταναλωτές.

Τα ίδια κούφια λόγια και τις τετριμμένες δεσμεύσεις.

Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας, τόνωση του ανταγωνισμού και βελτίωση της διαφάνειας στο προσδιορισμό των τιμών τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική πώληση.

Αυτά είναι τα μέτρα που θα «κατατροπώσουν» την ακρίβεια. Φαιδρότητες.

Ενδιαφέρον, πάντως, είχε η τοποθέτηση του για την αισχροκέρδεια στη Θεσσαλία, μετά τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες.

Είπε λοιπόν ο υπουργός Ανάπτυξης, ότι επικοινώνησε τα σούπερ μάρκετ και ζήτησε να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ακρίβειας με μειώσεις τιμών στα ράφια. Και αυτά το έπραξαν άμεσα.

«Όντως, τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλία πωλούνται αυτές τις δύο εβδομάδες σε τιμές χαμηλότερες κατά 20% συγκριτικά με το διάστημα πριν την πλημμύρα. Και βλέπουμε ότι αυτή η κίνηση αγκαλιάστηκε από τους καταναλωτές καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουμε αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ που υπερβαίνει το 80%. Η ίδια μεγάλη ανταπόκριση υπάρχει και από εταιρείες οικιακού εξοπλισμού και επίπλων καθώς και ηλεκτρικών ειδών που προσφέρουν τα προϊόντα τους με μειώσεις από 20% έως και 40%», δήλωσε περιχαρής ο υπουργός.

Αυτό προφανώς που δεν καταλαβαίνει , είναι ότι αυτή η τοποθέτηση του επιβεβαιώνει ότι μήνες ή και χρόνια τώρα σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις αισχροκερδούν με την ανοχή της κυβέρνησης του. Γιατί αν μείωσαν από 20% έως 40% τις τιμές τους και έχουν κατακόρυφη αύξηση τζίρου τους, σχεδόν διπλασιασμό, τότε όλο το προηγούμενο διάστημα κερδοσκοπούσαν. Και ο κ. Σκρέκας το θεωρεί επιτυχία!

Για την έξωθεν καλή μαρτυρία, βέβαια πέταξε στο τέλος και ένα «Όσοι παρανομήσουν θα το πληρώσουν ακριβά».

Πάμε τώρα στα στοιχεία της Eurostat. Τι έδειξαν; Πως οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες απ’ όλους τους άλλους Ευρωπαίους.

Συγκεκριμένα 41 ώρες την εβδομάδα, όταν οι ώρες εργασίας των εργαζομένων στην ΕΕ κατά μέσο όρο είναι 37,5 ώρες και οι Ολλανδοί δουλεύουν 33,2 ώρες, οι Γερμανοί 35,3 και οι Δανοί 35,4 ώρες την εβδομάδα.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε οι μισθοί τους είναι υπερδιπλάσιοι από την χώρα μας.

Ίσως και γι’ αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για τα εργασιακά καθιερώνοντας το 13ωρο ημερήσιας εργασίας και μάλιστα σε 6ημερη βάση, δηλαδή 78ωρη εβδομαδιαία εργασία! Και μας είπε κυνικά ότι το κάνει για να μας επιτρέψει να αποκτήσουμε υψηλότερα εισοδήματα.

Ζητείται επειγόντως σοβαρότητα.