Γιάννης Τριήρης: «Μοιρολάτρες» από συμφέρον

Γιάννης Τριήρης: «Μοιρολάτρες» από συμφέρον
Τετάρτη, 06/09/2023 - 06:23

Η κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη χώρα μας αφήνοντας πίσω της νεκρούς, αγνοούμενους και τεράστιες υλικές ζημιές ήρθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά ότι η φύση «εκδικείται» αυτούς που την καταστρέφουν.

Αλλά ταυτόχρονα και να καταδείξει ότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια τι μέλλει γενέσθαι και να δώσουν τα αναγκαία «όπλα» στους πολιτικούς για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Σχετικά με τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την τελευταία κακοκαιρία, οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν αφανίσει το δασικό πλούτο της χώρας κάθε κακοκαιρία μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες.

Αυτό έγινε και χθες. Σίγουρα ο κατακλυσμός που σημειώθηκε με τις τεράστιες ποσότητες βροχής που έπεσαν, είναι ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Αλλά στη σημερινή εποχή, με τα μέσα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να διαθέτει μια χώρα που λέγεται ανεπτυγμένη, τουλάχιστον τα χειρότερα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Το κακό είναι ότι και πάλι κατά την πάγια τακτική της η κυβέρνηση της χώρας θα ρίξει όλες τις ευθύνες στον … κακό καιρό και θα επιχειρήσει να αμβλύνει τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία υποσχόμενη αποζημιώσεις .

Η τραγική πραγματικότητα είναι, όμως, ότι χάθηκαν εκ νέου ανθρώπινες ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες και κόποι μιας ολόκληρης ζωής.

Όπως συνέβη και με τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές. Αλλά και τότε η κυβέρνηση έψαχνε άλλοθι για να αποτινάξει από πάνω της τις τεράστιες ευθύνες που την βαραίνουν.

Έφταιγε η κλιματική αλλαγή, έφταιγαν οι μετανάστες, έφταιγαν κάποιοι ακούσιοι εμπρηστές, έφταιγαν οι ισχυροί άνεμοι που μετέδιδαν τις φλόγες, έφταιγαν ακόμη και οι επιστήμονες, Ευρωπαίοι και Έλληνες, που κατέγραψαν ως όφειλαν το μέγεθος των καταστροφών από την πύρινη λαίλαπα.

Μέχρι εκεί έφτασαν οι κυβερνώντες. Να εγκαλούν τους επιστήμονες της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για κατέγραψαν το μέγεθος της καταστροφής

Δεν θα είναι διόλου περίεργο αν και για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, κατηγορήσουν και πάλι τον … κακό καιρό, για να βγουν οι ίδιοι λάδι. Ίσως και πάλι να τα βάλουν με τους επιστήμονες για τις προειδοποιήσεις τους και για τις καταγραφές των ζημιών κατηγορώντας τους για αντιπολιτευτικό μένος!

Η σκληρή αλήθεια είναι, όμως, πως η κυβέρνηση που διανύει τον πέμπτο συνεχόμενο χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας δεν έχει κάνει καμία σοβαρή προσπάθεια για να ανακόψει την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές για την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινόμενων.

Έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και μοιρολατρικά αποδίδει όλα τα κακά στην κακό καιρό.