Γιάννης Τριήρης: Ο,τι του φανεί του Λωλοστεφανή

Γιάννης Τριήρης: Ο,τι του φανεί του Λωλοστεφανή
Πέμπτη, 13/07/2023 - 07:05

Δεν είναι κατακριτέο να αναγνωρίζεις πως κάποιες αποφάσεις και ενέργειες σου ήταν λανθασμένες. Το αντίθετο μάλιστα, αρκεί όταν πας να διορθώσεις το λάθος να μην το επιχειρείς κάνοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος, το οποίο μάλιστα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας.

Χθες, Τετάρτη, ο νεόκοπος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπουργός, Νότης Μηταράκης, προανήγγειλε την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την ενσωμάτωσή της στους Ειδικούς Φρουρούς.

Προφανώς και πολύ καλά το σκέφτηκε και το προανήγγειλε. Σίγουρα η χώρα μας δεν χρειάζεται καμία Πανεπιστημιακή αστυνομία, -που αποτελεί βεβαία μια ακόμη ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη- και αυτό βέβαια αποδείχτηκε και στην πράξη με την ανυπαρξία της επί του «πεδίου δράσης» της.

Η φαιδρότητα του όλου σχεδιασμού της κυβέρνησης για την δημόσια ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας έρχεται στη συνέχεια, καθώς ο νέος υπουργός, σώνει και καλά κάτι έπρεπε και αυτός να εξαγγείλει.

Και γεννήθηκε έτσι η «έφιππη αστυνομία».

Ναι ο κύριος Μηταράκης θέλει να βγάλει στο τουριστικό ιστορικό κέντρο της Αθήνας αστυνομικούς καβάλα στα άλογα. Κάτι σαν ατραξιόν για τους τουρίστες.

Δυστυχώς δεν είναι αστείο. Σοβαρά τα έλεγα αυτά ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μίλησε για τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια του για τη δημιουργία σώματος έφιππης Αστυνομίας για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Μηταράκης μάλιστα προσδιόρισε τη σύσταση της στις αρχές του 2024 και όπως εξήγησε αρχικά θα αποτελείται από 6-8 έφιππους αστυνομικούς και θα έχει παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «έμπλεξε» στα σχέδια του και τον Δήμαρχο Αθηναίων και ανιψιό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους γενικότερους σχεδιασμούς του για την αστυνομία και τη δράση της στην πρωτεύουσα.

Μάλλον τον έχει εντυπωσιάσει η δράση του κ. Μπακογιάννη με το «Μεγάλο Περίπατο».

Το ραντεβού Κώστα Μπακογιάννη - Νότη Μηταράκη είναι κλεισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα για να βάλλουν επί τάπητος τα σχέδια τους για την αστυνομία. Όχι μόνο για την έφιππη αλλά και για τους αστυνομικούς χωρίς αντικείμενο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» -στην οποία μπαίνει λουκέτο- και πως θα αξιοποιηθούν για την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας.

Να δούμε βέβαια αν θα γίνει το ραντεβού τελικά, γιατί μόλις η κ. Μηταράκης δημοσιοποίησε τα σχέδια του για την αστυνομία χτύπησαν τα τέλια από το Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μηταράκης πρότεινε τη σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία, ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι λόγοι της απόρριψης δεν αναφέρθηκαν από τις «κυβερνητικές πηγές», αν είναι μόνο το φαιδρό της υπόθεσης για έφιππους αστυνομικούς ή έπαιξε και το ρόλο του η «ανάμειξη» του ανιψιού-δημάρχου.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μεγάλα «σουξέ». Μια πανεπιστημιακή αστυνομία που στήθηκε και ξηλώθηκε με κόστος 30 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες πολίτες, η φαεινή ιδέα για έφιππη Αστυνομία, συμπληρωμένα από το απόλυτο φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου.

Καλά λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή».