Γιάννης Τριήρης: «Πάτρονες» και απονομή Δικαιοσύνης

Γιάννης Τριήρης: «Πάτρονες» και απονομή Δικαιοσύνης
Τετάρτη, 19/04/2023 - 07:26

Η αμφιλεγόμενη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνέστησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να διερευνήσει τα αίτια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που βύθισε στη θλίψη όλη την Ελλάδα και προκάλεσε συναισθήματα οργής και για την πολιτικάντικη διαχείριση του πολύνεκρου συμβάντος, παρέδωσε, χθες, το «πόρισμα» στον αρμόδιο υπουργό Γ. Γεραπετρίτη.

Και αν κρίνουμε από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή -κατά πολλούς αυθαίρετη- μάλλον οι Έλληνες πολίτες θα παραμείνουν στο σκοτάδι και δεν θα μάθουν τους ενόχους της τραγωδίας στην οποία έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι.

Και το χειρότερο είναι ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνέστησε η κυβέρνηση για να κάνει το έργο που κατ’ αποκλειστικότητα ανήκει στη Δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από το προαναφερόμενο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για να γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση του πορίσματος της και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ για πολύνεκρο δυστύχημα, επιχειρεί να πατρονάρει την κοινή γνώμη.

«Το Πόρισμα δεν ασχολείται με καταλογισμό ή και με επιμερισμό ευθυνών, αρμοδιότητα που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο ανήκει μόνο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι οποίες ήδη εργάζονται με γοργό ρυθμό προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει το Δ.Τ. της Επιτροπής.

Τότε γιατί συστάθηκε και γιατί έσπευσε σε χρόνο ρεκόρ να εκδώσει πόρισμα; Για να συνεχίσει την πολιτικάντικη τακτική της κυβέρνησης στην γραμμή του «όλοι ευθύνονται» για να διασπαρθούνε οι ευθύνες και να «καμουφλαριστούν» οι πραγματικοί υπεύθυνοι;

Η «πρεμούρα» να υπάρξει ένα πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών είναι και αυτό έργο της σημερινής κυβέρνησης.

Άλλωστε, στους δρόμους με τις διαδηλώσεις, αλλά ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που γνωρίζουμε πόσο «καλλωπισμένες» παρουσιάζονται για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, η κοινωνία έχει αποδώσει ήδη ευθύνες δείχνοντας ως κυρίως «ένοχη» την κυβέρνηση και δευτερευόντως το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Έχει λοιπόν ανάγκη από ένα γενικόλογο πόρισμα Εμπειρογνωμόνων η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να καταλαγιάσει η οργή της κοινωνίας.

Και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προφανώς της το πρόσφερε. Και μάλιστα θέλησε να αποποιηθεί κάθε πιθανής ευθύνης για «πολιτική μεροληψία» που ενδεχομένως θα της αποδοθεί δηλώνοντας μέσω του Δελτίου Τύπου της πως: «Η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι εργάστηκε εντατικά με αυξημένο αίσθημα ευθύνης από τις 06-03-2023 μέχρι σήμερα και άσκησε τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα, αξιολογώντας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια το σύνολο των στοιχείων που συνέλεξε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Ήταν ανάγκη να κάνει αυτές τις διαβεβαιώσεις και να τις τονίσει με έμφαση; Προφανώς όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση είχε φροντίσει και δια νόμου να προστατεύσει τα μέλη της Επιτροπής την οποία συνέστησε, ψηφίζοντας το ακαταδίωκτο τους.

Άλλη μια κίνηση που δείχνει «ενοχή». Όποιος δεν παρανομεί ή παρατυπεί ή δεν εξυπηρετεί συμφέροντα δεν χρειάζεται να έχει το ακαταδίωκτο.

Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατέληξε σε ένα πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών η χρησιμότητα του οποίου είναι αμφιλεγόμενη.

Όπως η ίδια η Επιτροπή άλλωστε ανακοίνωσε «στο Πόρισμα προτείνεται μια δέσμη άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για την ασφαλή, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα».

Προτάσεις κάνει δηλαδή που κάποιες μπορεί να είναι αποδεκτές και κάποιες άλλες όχι, συμμετέχοντας έτσι -ενδεχομένως και ακουσία- στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης που έχει στήσει η κυβέρνηση.

Τα τεχνικά θέματα για ασφαλή, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Το αποτέλεσμα μετράει, όπως και η ανάδειξη των ενόχων της τραγωδίας και η τιμωρία τους.