Γιάννης Τριήρης: Η οργή των νέων και τα … δώρα στον Ανδρουλάκη

Γιάννης Τριήρης: Η οργή των νέων και τα … δώρα στον Ανδρουλάκη
Παρασκευή, 31/03/2023 - 06:37

Δεν είναι καλά τα μαντάτα που καταφθάνουν καθημερινά στο Μαξίμου. Όσο και αν ήλπιζαν ότι ο χρόνος μπορεί να τους βοηθήσει να ανακόψουν την πτωτική τους πορεία, δεν φαίνεται να δικαιώνονται.

Η οργή μετά την τραγωδία των Τεμπών δεν έχει καταλαγιάσει. Ούτε και πρόκειται αυτό να συμβεί, γιατί ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν το επιτρέπει με τις κινήσεις και τις αποφάσεις του.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χθες, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων Σπυράκη, Νικολάου και Χειμάρα. Αυτούς δηλαδή που ήταν εύκολο να φαγωθούν.

Για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή όμως ούτε κουβέντα δεν είπε ο Γιάννης Οικονόμου. Προφανώς γιατί ο υπουργός της τραγωδίας των Τεμπών θα είναι και πάλι υποψήφιος στις Σέρρες. Όπως κουβέντα δεν είπε για τον Παπαθανάση που και αυτός θα «κοσμεί» τα ψηφοδέλτια της ΝΔ του Μητσοτάκη, όπως όλα δείχνουν και ο δικηγόρος των τραπεζών σε πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών Καππάτος.

Ένα ακόμη τεράστιο σφάλμα που έκανε ο Μητσοτάκης, όμως και προκάλεσε ακόμη περισσότερο την οργή των νέων της χώρας είναι ότι μετέθεσε τις εκλογές στα τέλη Μαΐου και κατά συνέπεια τις δεύτερες εκλογές που έχει αποφασίσει να πάει στις αρχές Ιουλίου.

Τότε δηλαδή που νέοι της χώρας είτε εργάζονται σεζόν σε τουριστικές περιοχές, είτε θέλουν να ξεκουραστούν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα έχουν συμμετάσχει.

Και ο Μητσοτάκης αυτή την ιδιαιτερότητα θέλησε να την εκμεταλλευτεί. Δεν θέλει τους νέους στη δεύτερη κάλπη –γι’ αυτό και σχεδιάζει να την στήσει κατακαλόκαιρο- γιατί ξέρει ότι στην πλειοψηφία τους δεν το εμπιστεύονται, δεν τους αρέσουν οι ελιτίστικες απόψεις του και οι αντιδημοκρατικές ενέργειες του και δεν θα τον ψηφίσουν.

Άρα κάνει ότι μπορεί για να τους αποτρέψει να ψηφίσουν. Έκανε όμως και πάλι λάθος υπολογισμούς. Γιατί πολλοί είναι οι νέοι που πλέον θα σπεύσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου, ώστε να μην απαιτηθούν δεύτερες εκλογές, τινάζοντας έτσι στον αέρα τους σχεδιασμούς της απερχόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο Μαξίμου, πάντως, εξυφαίνουν και σενάρια και συνεργασιών, έστω και αν δεν το παραδέχονται. Άλλωστε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που στη ΝΔ θεωρούν «Ευαγγέλιο», δείχνουν ότι η πολυπόθητη αυτοδυναμία έχει χαθεί οριστικά.

Έτσι ξανασκέφτονται τις συνεργασίες και κοιτούν προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, έστω και αν ο τελευταίος τους έχει γυρίσει την πλάτη μετά τις υποκλοπές των τηλεφωνημάτων που του έκαναν.

Το γνωστό σενάριο, επί της ουσίας ομολογημένο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η «κλοπή» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για να τον στηρίξουν αν χρειαστεί μετά τις εκλογές.

Το νέο που άρχισε να κυκλοφορεί, προσφάτως, είναι ότι θα επιχειρηθεί εκ νέου η προσέγγιση Ανδρουλάκη με υποσχέσεις για σημαντικά αξιώματα στον ίδιο (αντιπρόεδρος και υπ. Εξωτερικών ή Άμυνας) αν δεχτεί να μπει σε κυβέρνηση Μητσοτάκη και υπουργικές καρέκλες στους μισούς βουλευτές του.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.