Γιάννης Τριήρης: «Βασιλικά» προβλήματα και όχι μόνο

Γιάννης Τριήρης: «Βασιλικά» προβλήματα και όχι μόνο
Δευτέρα, 16/01/2023 - 06:52

Δεν έφταναν στην κυβέρνηση τα δύο τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει μήνες τώρα, της ακρίβειας και των υποκλοπών, που οι πολίτες ορθώς της τα χρεώνουν, ήρθε να προστεθεί και η διαχείριση της ταφής του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ένα «βασιλικό» πρόβλημα που δεν έχει να κάνει μόνο με τις αντιδράσεις μερίδας ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με την ίδια τη συνοχή του κόμματος και τις «κατευθύνσεις» που εμμέσως πλην σαφώς έδωσαν υψηλόβαθμα στελέχη της, με κυριότερο τον πρώην πρόεδρο της και πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο Αντώνης Σαμαράς που εξακολουθεί να συσπειρώνει γύρω του σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει σήμερα το παρόν στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης μαζί με τη σύζυγό του, όπου ουσιαστικά θα τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου, παρά τις αρχικά αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος για να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε σε δημόσια παρέμβαση, αναφέροντας ότι:

«οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους.

»Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να «σβήνουν φωτογραφίες και σελίδες ολόκληρες».

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ διαφωνεί ανοιχτά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το έχει πράξει και με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στην διαφοροποίηση του, όμως, στο θέμα της κηδείας του «τέως» φαίνεται ότι τον ακολούθησαν και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και βουλευτές της ΝΔ, «μουτζουρώνοντας» έτσι το κεντρώο αφήγημα του πρωθυπουργού.

Ένα αφήγημα βέβαια που λίγοι το πίστεψαν και το πιστεύουν, καθώς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε καίριας σημασίας υπουργικά πόστα βρίσκονται ακραιφνείς δεξιοί -για πολλούς ακροδεξιοί- επικεφαλής, όπως οι κ.κ. Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης.

Αλλά αυτοί φέρνουν πολλά ψηφαλάκια στη ΝΔ. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός δεν αντιδρά για την στάση τους, ούτε βέβαια φαίνεται ότι θα τους ζητήσει το λόγο για την αναμενόμενη παρουσία κάποιων εξ αυτών στην κηδεία τους έκπτωτου μονάρχη.

Η «βασιλική» κηδεία, όμως, αποτέλεσε άλλη μια αφορμή για να αποκαλυφθεί ότι στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επικρατεί η «κεντρώα» πολιτική, ενώ και ο ίδιος αποδεικνύεται ότι συνεχίζει να κλείνει το μάτι προς τα …πολύ δεξιά.

Σε κάθε περίπτωση στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν συγκρουόμενες πολιτικές φιλοσοφίες που καθημερινά αποκαλύπτονται.

Ήδη και στο ζήτημα των υποκλοπών, υπήρξαν εκκωφαντικές διαφοροποιήσεις, όχι μόνο από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά πρώτα από τον Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια από βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης όπως ο Κώστας Τζαβάρας και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το πόσο θα επηρεαστούν οι ψηφοφόροι από τις κυβερνητικές αρρυθμίες σε ζητήματα δημοκρατίας, όπως οι υποκλοπές και η φιλοβασιλικές εκδηλώσεις, αλλά και σε ζητήματα καθημερινότητας όπως η ακρίβεια, θα φανεί σύντομα στις κάλπες.