Γιάννης Τριήρης: Χάσαμε τ΄ αυγά και τα καλάθια

Γιάννης Τριήρης: Χάσαμε τ΄ αυγά και τα καλάθια
Τρίτη, 10/01/2023 - 05:49

Με το όρο «σαρακοστιανό τραπέζι» εμείς οι Έλληνες, χριστιανοί ορθόδοξοι γαρ, εννοούμε την έναρξη μιας μακράς περιόδου νηστείας που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Άγιο Πάσχα.

Αλλά δυστυχώς για τους Έλληνες το «σαρακοστιανό τραπέζι» έχει ξεκινήσει σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο, λόγω των πολύ μεγάλων αυξήσεων στα είδη διατροφής -και όχι μόνο- που καθιστούν απαγορευτικές τις αγορές τροφίμων σε ποιότητα και ποσότητα, τουλάχιστον όπως αυτές γίνονταν πριν ξεκινήσει η ξέφρενη άνοδος του πληθωρισμού.

Από αυτή εδώ τη στήλη το έχουμε αναλύσει πολλές φορές, ότι για την παρατεταμένη αναγκαστική περίοδο «νηστείας» που διανύουμε ως λαός, δεν ευθύνεται μόνο η διεθνής συγκυρία της ανόδου του πληθωρισμού, αλλά και το γεγονός της πλήρους ανικανότητας της κυβέρνησης να ελέγξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, αλλά και να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την συγκράτηση των τιμών, όπως η μείωση του ΦΠΑ.

Και παρά το γεγονός, ότι μόλις χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι έχουν ήδη αρχίσει να σημειώνονται και νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τις οποίες βέβαια φρόντισε να «περιορίσει» στο 5% έως 10%, δεν είπε κουβέντα για το πως θα αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη αυτή λαίλαπα αυξήσεων.

Αντ΄ αυτού, αυτή τη φορά, ανέλαβε να δώσει «λύση» στο πρόβλημα των νέων αυξήσεων, ο αναπληρωτής του στο υπουργείο Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Και έτσι «γεννήθηκε» ένα ακόμη «καλάθι του νοικοκυριού» το «σαρακοστιανό».

Προσερχόμενος στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ο κ. Παπαθανάσης σε ερώτηση εάν θα υπάρξει καλάθι νοικοκυριού για τα σαρακοστιανά, είπε ότι αναμένεται να ακολουθηθεί το μοντέλο των χριστουγεννιάτικων εορτών με επιλογές ορισμένων προϊόντων που προτιμώνται την συγκεκριμένη περίοδο, πριν το Πάσχα.

Έτσι μετά το γενικό «καλάθι του νοικοκυριού» , ήρθε το «εορταστικό καλάθι των Χριστουγέννων» και το «καλάθι του Άϊ Βασίλη» για τα παιχνίδια. Τώρα εξαγγέλθηκε το «σαρακοστιανό καλάθι» και όπως πάμε θα ακολουθήσει το «πασχαλινό καλάθι».

Μάλλον η κυβέρνηση «έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια» με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Και το μάρμαρο το πληρώνουν οι καταναλωτές που αναγκαστικά κρατάνε «σαρακοστιανό καλάθι» όχι γιατί θα περιέχει σε φθηνές τιμές τρόφιμα που πατροπαράδοτα καταναλώνουν την Καθαρά Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής που ακολουθούν, αλλά γιατί το καλάθι τους είναι πράγματι ένα καλάθι «νηστείας» λόγω του περιορισμένων ποσοτήτων – και μάλλον και χαμηλής ποιότητας- προϊόντων που μπορούν να αγοράσουν.