Γιάννης Τριήρης: Ο γκαφατζής αλλά σώφρων και ο … κουραστικός

Γιάννης Τριήρης: Ο γκαφατζής αλλά σώφρων και ο … κουραστικός
Παρασκευή, 18/11/2022 - 07:24

Τους τελευταίους αρκετούς μήνες ουκ ολίγες φορές ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει υποπέσει σε απανωτές γκάφες.

Η πλέον πρόσφατη -αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβώς γκάφα- συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο οι σύμβουλοι του Μπάιντεν του γράφουν στα χαρτιά του επακριβείς οδηγίες ακόμη και για απλά πράγματα όπως για παράδειγμα πότε πρέπει να καθίσει, πότε να κάνει σχόλια, πότε θα φωτογραφηθεί κλπ.

Αν είναι οι ίδιοι σύμβουλοι που του υπέδειξαν πως έπρεπε να αντιδράσει όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, λίγο πολύ ζητούσε να αρχίσει ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, τότε καλώς πράττει και τους συμβουλεύεται και για ασήμαντα πράγματα.

Αν ο Μπάιντεν είχε αντιδράσει με το θυμικό του, μετά την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία , παρασυρόμενος από τον Ζελένσκι που φωνασκούσε ότι πρόκειται για ρωσική επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ, τότε σήμερα ίσως η κατάσταση στον πλανήτη να ήταν δραματική.

Ευτυχώς δεν το έπραξε και έτσι προς το παρόν τουλάχιστον αποφεύχθηκε μια παγκόσμια σύρραξη με τη Ρωσία του Πούτιν.

Η σύνεση του Μπάιντεν επιδοκιμάστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τους σώφρονες και λογικούς ηγέτες και κατέδειξε ότι πότε τόσο σοβαρές αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται εν θερμώ.

Βέβαια, διεθνή μέσα ενημέρωσης, ως «συμβούλους» του Μπάιντεν στην συγκεκριμένη περίπτωση υποδεικνύουν τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Μάλιστα κατά την γερμανική Die Welt «μόνο αυτές εμπιστεύθηκε ο Μπάιντεν» όταν ενώ βρισκόταν στο Μπαλί για τη Σύνοδο των G20 κλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας και ενώ κοιμόταν να διαχειριστεί την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία και να κηρύξει ή όχι τον Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο στη Ρωσία.

Οι μυστικές του υπηρεσίες του είπαν ότι ο πύραυλος ήταν Ουκρανικός, ο Μπάιντεν τις εμπιστεύθηκε και ο Ζελένσκι … μπήκε τιμωρία.

Παρότι επέμενε πιεστικά να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δεν του μίλησε όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα και ακόμη δεν του έχει μιλήσει τουλάχιστον απευθείας.

Είναι προφανές ότι η τακτική του Ζελένσκι έχει κουράσει τον Μπάιντεν και όχι μόνο. Παρά το γεγονός ότι όλος ο πλανήτης βρίσκεται στο πλάι του, καθώς άλλωστε η δική του χώρα δέχεται την επίθεση του Πούτιν, είναι προφανές εδώ και καιρό ότι πληθαίνουν οι φωνές Δυτικών ηγετών ότι οι χειρισμοί του Ουκρανού προέδρου δεν οδηγούν πουθενά και κυρίως δεν βοηθούν στον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, που διακαώς επιζητά ολόκληρος ο πλανήτης.

Μπορεί η Δύση και το ΝΑΤΟ να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, που βρίσκεται σε θέση άμυνας, αλλά είναι αμφίβολο για πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται τον Ζελένσκι. Άλλωστε παραλίγο να ήταν αυτός που θα προκαλούσε παγκόσμια σύρραξη …