Γιάννης Τριήρης: Οι Γερμανοί είναι «κουφοί»

Γιάννης Τριήρης: Οι Γερμανοί είναι «κουφοί»
Δευτέρα, 17/10/2022 - 07:19

Χθες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Παρισιού δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, κυρίως στα καύσιμα, και να ζητήσουν τη λήψη μέτρων.

Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά δυστυχώς οι πολίτες απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων.

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να βαδίζει με βήμα χελώνας και να αφήνει τα προβλήματα να διογκώνονται.

Αρνούνται πεισματικά οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και στην παρούσα αρνητική συγκυρία να δράσουν έγκαιρα και αποφασιστικά και μεταθέτουν τις όποιες λύσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας όσο πιο μακριά στο μέλλον μπορούν, προφανώς λόγω της ανικανότητας τους και της πάγιας στάσης τους να μην αναλαμβάνουν ευθύνες.

Δυστυχώς το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης και 21ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Έσπευσε γι΄ αυτό να μας προϊδεάσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με χθεσινή της ανακοίνωση στο twitter.

«Καλή συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενέργεια με μέλη του σώματος των επιτρόπων. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε στους ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του κολεγίου μας, την Τρίτη» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αυτά έγραψε η Ούρσουλα, αοριστολογώντας. Τι δεν έγραψε, όμως, έχει μεγαλύτερη σημασία. Καμία αναφορά στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου με την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών (πλαφόν) σε επίπεδο χονδρικής.

Και όμως, αυτή την πρόταση την υποστηρίζουν πλέον 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά απλά δεν την θέλει η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της στην ΕΕ.

Τα «γραπτά» της κας Φον ντερ Λάιεν στο twitter δείχνουν ότι το πλέον πιθανό είναι η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου να μην περιλαμβάνεται στην πρόταση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Γερμανίδας Ούρσουλας αύριο Τρίτη 18 Οκτωβρίου.

H Κομισιόν και πάλι θα προτείνει ότι θέλει η Γερμανία, δηλαδή κοινή διαπραγμάτευση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες που την προμηθεύουν φυσικό αέριο, για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών.

Και μην ξεχνώντας την προτεσταντική τους νοοτροπία οι «Γερμανοί» της Κομισιόν θα εστιάσουν και πάλι στην ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από πολίτες και επιχειρήσεις.

Σκληρή λιτότητα ακόμη και στην ενέργεια. Αυτή είναι η «λύση» της ΕΕ.

Τι κι αν διαμαρτύρονται και βγαίνουν στους δρόμους οι Ευρωπαίοι πολίτες, τι κι αν η πλειοψηφία των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ ζητάει εδώ και τώρα «πλαφόν» στις τιμές , που επί της ουσίας είναι «πλαφόν» στην αισχροκέρδεια σε βάρος της Ευρώπης από τους προμηθευτές της- κι αυτοί δεν είναι Ρώσοι πλέον.

ΟΙ Γερμανοί είναι «κουφοί» και όλοι οι εμείς οι άλλοι μιλάμε σε ώτα μη ακουόντων.