Γιάννης Τριήρης: Η τουρμπίνα της … οργής

Γιάννης Τριήρης: Η τουρμπίνα της … οργής
Πέμπτη, 14/07/2022 - 08:09

Αν δεν ήταν πραγματικά τραγικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κακόγουστο αστείο αυτό που συμβαίνει με την προσωρινή διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, που κινδυνεύουμε να γίνει μόνιμη, απειλώντας την ενεργειακή επάρκεια της γηραιάς ηπείρου με όλα όσα δυσάρεστα αυτή συνεπάγεται.

Το μήλον της έριδος μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας το τελευταίο διάστημα είναι μια … τουρμπίνα της Siemens, που έχει γίνει πραγματικά η τουρμπίνα της …οργής.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Άλλα λένε οι Ρώσοι, άλλα οι Ευρωπαίοι και συγκεκριμένα οι Γερμανοί και άλλα οι Καναδοί που εμπλέκονται και αυτοί στην υπόθεση που ταλανίζει τη γηραιά ήπειρο.

Αυτό που αποτελεί γεγονός, είναι ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει στείλει εδώ καιρό στον Καναδά για συντήρηση και επιδιόρθωση μια τουρμπίνα της Siemens που λειτουργεί τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο.

Λόγω των μέτρων κατά της Ρωσίας που έλαβαν οι Δυτικοί για την εισβολή της στην Ουκρανία, και με τα οποία συμμορφώθηκε η γερμανική Siemens, η τουρμπίνα παρέμεινε στον Καναδά και δεν μπορούσε να επιστρέψει στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι λοιπόν, προφανώς εκβιάζοντας, δεν σταμάτησαν μόνο τις ροές του φυσικού αερίου από τη Δευτέρα που μας πέρασε με την αιτιολογία της συντήρησης του αγωγού, αλλά χθες ευθέως ανακοίνωσαν ότι αν δεν επιστρέψει η τουρμπίνα στη Ρωσία για να τοποθετηθεί στον αγωγό Nord Stream 1, τότε δεν εγγυώνται ότι θα συνεχίσει να ρέει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο Καναδάς, πάντως , έχει δηλώσει ότι αν η Siemens θέλει πίσω την τουρμπίνα τότε θα τη στείλει.

Το Βερολίνο από την πλευρά του, χθες, αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, λέγοντας αόριστα ότι η Siemens κάνει ό,τι μπορεί…

Και εμείς, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ψάχνουμε την τουρμπίνα… Την ίδια ώρα που ακόμη και οι σκληρές εργοδοτικές οργανώσεις σε Γερμανία και Γαλλία καλούν τις ηγεσίες τους να «ανακοινώσουν αντιδημοφιλή μέτρα» για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για «πλήρη περικοπή» του ρωσικού φυσικού αερίου που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Οι πολίτες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις αν μη τι άλλο είναι τραγικό να βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να εκτροχιάζονται από την ενεργειακή ακρίβεια και οι πολιτικές ηγεσίες να «παίζουν» με την … τουρμπίνα.

Ένα είναι βέβαιο, Ότι όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και αποφασίσουν να ξεσπάσουν και να αναζητήσουν ενόχους, εν μέσω απόγνωσης, τότε η τουρμπίνα της ... οργής θα «ρουφήξει» τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις τους.