Γιάννης Τριήρης: Και η Ελλάδα έχει το «όπλο» του βέτο, όχι μόνο ο Ερντογάν

Γιάννης Τριήρης: Και η Ελλάδα έχει το «όπλο» του βέτο, όχι μόνο ο Ερντογάν
Τρίτη, 14/06/2022 - 06:45

Δυστυχώς τα πράγματα για τη χώρα μας δεν πηγαίνουν καλά ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό όλοι βιώνουμε τα προβλήματα που προέρχονται κατά βάση από την ακρίβεια και έχουν φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά στην πλειοψηφία τους.

Στο εξωτερικό τα ζητήματα είναι ακόμη πιο σοβαρά αφού αγγίζουν ακόμη και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας , με τον πολεμοχαρή και επεκτατικό γείτονα μας Ερντογάν να μας απειλεί καθημερινά, έχοντας αποθρασυνθεί πλήρως από την σκανδαλώδη στήριξη που του προσφέρουν οι «σύμμαχοι» μας στο ΝΑΤΟ και κυρίως ο φιλότουρκος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλντενμπεργκ.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Στόλντενμπεργκ επισκέφθηκε τη Φινλανδία και Σουηδία απ΄ όπου προέβη σε μια σκανδαλώδη υποστήριξη του Ερντογάν, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις-απαιτήσεις του για την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και πιέζοντας τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο και την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον να αποδεχτούν τους εκβιαστικούς όρους του για να μην θέσει βέτο για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Βέβαια ο προκλητικά απαράδεκτος γ.γ. του ΝΑΤΟ ενώ υποστηρίζει την Τουρκία και υιοθετεί πλήρως τους εκβιασμούς Ερντογάν κάνει ότι δεν βλέπει τις τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου, της Συρίας και όποιων άλλων κάθε φορά θεωρεί εχθρούς του ο «σουλτάνος».

Το κακό είναι ότι οι ηγέτες των δυο σκανδιναβικών χωρών φαίνεται να υποκύπτουν πλήρως στις πιέσεις του Στόλντενμπεργκ και να δέχονται τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Σουηδία και Φινλανδία προκειμένου να μπουν στο ΝΑΤΟ -με το φόβο της Ρωσίας- δηλώνουν έτοιμες να θεωρήσουν τρομοκράτες τους Κούρδους αντάρτες, καθώς και τους οπαδούς του κινήματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως τρομοκράτη και ενορχηστρωτή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

Μια τέτοια απόφαση από μέρους των δύο χωρών θα αποθράσυνε ακόμη περισσότερο τον Ερντογάν που καθαρά έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι εποφθαλμιά ελληνικά εδάφη και ότι θέλει να εδραιώσει την κατοχή του στη Κύπρο με τη δημιουργία δύο κρατών.

Βλέποντας ότι οι εκβιασμοί του περνούν και μάλιστα με την στήριξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, αν δεν του βάλουμε εμείς φρένο, ο σουλτάνος σύντομα και σίγουρα θα γίνει ανεξέλεγκτος στις απαιτήσεις του απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αποτελεί μέγιστο καθήκον λοιπόν της ελληνικής κυβέρνησης να μην αφήσει να γιγαντωθούν οι επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν. Και η αρχή πρέπει να γίνει σε διπλωματικό επίπεδο, όχι συνομιλώντας με τον ίδιο τον Ερντογάν, αλλά με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τις υπό ένταξη χώρες Σουηδία και Φινλανδία.

Να τους καταστήσουμε σαφές ότι αν υποκύψουν στις απαιτήσεις της Τουρκίας για να μην ασκήσει βέτο, με αποφάσεις που εν δυνάμει μπορούν να βλάψουν τα ελληνικά συμφέροντα τότε θα είναι η δική μας χώρα η Ελλάδα, που θα θέσει βέτο για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Το βέτο δεν είναι «όπλο» μόνο για τον Ερντογάν, αλλά και για την Ελλάδα.