Γιάννης Τριήρης: Είναι η λύση για τη φτώχεια οι συγγενείς και οι φίλοι;

Γιάννης Τριήρης: Είναι η λύση για τη φτώχεια οι συγγενείς και οι φίλοι;
Γιάννης Τριήρης Γιάννης Τριήρης
Τετάρτη, 25/05/2022 - 07:01

Όταν σε μια χώρα που έχει βιώσει στο «πετσί» της σκληρά χρόνια λιτότητας, έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους και τώρα ζει τον εφιάλτη της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός το «παίζει» χαλαρός και λέει κατάμουτρα στη νεολαία ότι «δεν έχει σημασία πόσα λεφτά βγάζει» τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα.

Και γίνονται παντελώς αποκαρδιωτικά, όταν ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας για να δικαιολογήσει την θέση του αυτή, -επιβεβαιώνοντας ότι δεν ήταν αστοχία έκφρασης- συνεχίζει λέγοντας με δικά του λόγια, ότι το πρόβλημα της φτώχειας και της ανεργίας στην Ελλάδα δεν είναι σοβαρό, αφού τους φτωχούς και τους ανέργους τους στηρίζουν η οικογένεια και οι φίλοι.

Τέτοιες λογικές, σίγουρα δεν είναι ανεκτές, όχι μόνο από τους νεολαίους, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Οι πολίτες εκλέγουν κυβερνήσεις για να τους επιλύουν προβλήματα και να τους δίνουν αισιοδοξία με τις πολιτικές τους για το σήμερα και το αύριο και όχι για να τους στέλνουν για επαιτεία σε συγγενείς και φίλους.

Τώρα θα πει κανείς ότι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι ενθαρρυντικά. Δρομολογείται μάλιστα σε λίγους μήνες η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που βρίσκεται από το 2018, λόγω των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Ως απάντηση σ΄ αυτούς τους ισχυρισμούς υπάρχει η λαϊκή ρήση «όπου ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι».

Θα πει επίσης κάποιος, ότι δεν είναι μόνο οι Βρυξέλες που βλέπουν σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα. Σήμερα και ο ΟΟΣΑ μας απένειμε τα εύσημα για τη σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των πολιτών.

Αυτό είναι αλήθεια. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν. Αλλά τη μείωση αυτή την κατατρώει καθημερινά και την έχει εξαφανίσει ο πληθωρισμός. Οι εκρηκτικές αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, στις μετακινήσεις, στα τρόφιμα, στα ενοίκια.

Όσο για τις πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στις συντάξεις, αυτές, η κυβέρνηση τις έχει μεταθέσει στις ελληνικές καλένδες. Του χρόνου.

Όσο δε για την αγορά εργασίας. Μόλις μερικές εβδομάδες βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα που κρύβει κάτω από το χαλί η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός.

Εργαζόμενοι-σκλάβοι που κάνουν όλες τις δουλειές, εργάζονται τουλάχιστον 12ωρα εφτά μέρες την εβδομάδα, με απλήρωτες υπερωρίες . Και οι εργοδότες τους θησαυρίζουν.

Στο καυτό θέμα της επικαιρότητας στα καύσιμα, η αγορά λειτουργεί ασύδοτα και οι καταναλωτές πληρώνουν την βενζίνη ακόμη και 2,50 ευρώ το λίτρο, κάνοντας έτσι να φαίνεται κοροϊδία το επίδομα μέσω fuel pass, που θα δώσει η κυβέρνηση.

Και ο κατάλογος είναι μακρύς και τελειωμό δεν έχει. Αυτό που πράγματι «τερμάτισε» είναι η υπομονή των πολιτών που ο πρωθυπουργός τους τους λέει ότι τα λεφτά δεν έχουν σημασία.