ΔΕΠΑ: Οι νέες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ και οι τομείς που θα γίνουν

ΔΕΠΑ: Οι νέες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ και οι τομείς που θα γίνουν
Παρασκευή, 09/10/2020 - 19:26

Για νέες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ έκανε σήμερα λόγο μεταξύ άλλων από το βήμα συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Αναφορικά με τις νέες Δραστηριότητες, ο κ. Ξιφαράς ανέφερε ότι οι σχετικές επενδύσεις ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ και εστιάζονται στους εξής τομείς:

Ανάπτυξη εφαρμογών Υγροποιημένου Φ.Α. μικρής κλίμακας (SSLNG) (περίπου € 30 εκ).

Εστίαση κυρίως στη χρήση LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο (bunkering). Κατασκευή πλοίου μεταφοράς LNG χρηματοδοτούμενη από Ευρωπαϊκά κονδύλια και δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Περαιτέρω ανάπτυξη της Αεριοκίνησης (περίπου € 15 εκ)

Ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου πρατηρίων CNG (FISIKON).

Επέκταση δραστηριότητας σε τομείς βιώσιμης ανάπτυξης, αρχικά στην αγορά ΑΠΕ και πιλοτικά στην παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο (€ 120 εκ). Στόχος είναι η δημιουργία «πράσινου» χαρτοφυλακίου ισχύος άνω των 200 MW συμμετέχοντας σε φωτοβολταϊκά ή αιολικά έργα που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης ή σε λειτουργία.

Όπως τόνισε ο διευθύνων της ΔΕΠΑ, με αυτές τις νέες δραστηριότητες, πολλές από τις οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα αυξήσει σημαντικά τους όγκους πωλήσεων και την κερδοφορία της τα επόμενα χρόνια αλλά θα διασφαλίσει και επιμερισμό του ρίσκου.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων δήλωσε ότι θα προέλθουν κατά 40% από ίδιους πόρους, 54% από τραπεζική χρηματοδότηση και 6% από εξασφαλισμένες επιχορηγήσεις.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για τη ΔΕΠΑ αποτελούν τα ανανεώσιμα αέρια και συγκεκριμένα η ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών, του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, η προσέλκυση επενδύσεων και η συνεργασία που θα επιταχύνει την εισαγωγή τους στο ενεργειακό μείγμα, με τεχνικά εφικτούς, οικονομικά βιώσιμους και εμπορικά ανταγωνιστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο, της οποίας ο κ. Ξιφαράς είναι συμπρόεδρος. Στόχος της Συμμαχίας είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου που θα δρομολογήσει και θα διευκολύνει επενδύσεις στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου. Δρομολογεί ήδη ένα pipeline σημαντικών έργων (Important Projects of Common European Interest-IPCEI). Επίσης, η ΔΕΠΑ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υδρογόνου (Hydrogen Europe) μέσω της οποίας παρακολουθεί στενά όλες τις θεσμικές, πολιτικές και κανονιστικές εξελίξεις στον τομέα.