ΑΠΕ: Ανθεκτικές παρά τον αντίκτυπο του COVID-19

ΑΠΕ: Ανθεκτικές παρά τον αντίκτυπο του COVID-19
Δευτέρα, 28/09/2020 - 13:17

Η παγκόσμια αγορά ανανεώσιμης ενέργειας αποδείχθηκε ανθεκτική παρά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην κατασκευαστική διαδικασία και μάλιστα θα συνεχίσει να είναι ανθεκτική και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έκθεση «Η ενεργειακή μετάβαση: Ο COVID-19 θα μπορούσε να κάνει το 2020 κρίσιμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» της S&P Global Platts Analytics.

Η έκθεση αναφέρει ότι η κρίση στον τομέα των ορυκτών καυσίμων θα ενισχύσει τη δυναμική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά σε σύγκριση με τις προβλέψεις προ κορωνοϊού.

Κι ενώ οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς φέτος, προβλέπεται αύξηση στα έργα αιολικής ενέργειας κατά 10%.

Μάλιστα, παρά των συνεχιζόμενων εμποδίων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό τομέα και στην πολιτική κατά τους τελευταίους μήνες σηματοδοτούν όλο και αυξανόμενες επενδύσεις στις ΑΠΕ μέσα στα επόμενα χρόνια. Έτσι, το μειωμένο κόστος σε συνδυασμό με τις φιλικές πολιτικές προς τις ΑΠΕ αποτελούν σημαντική στήριξη για αρκετές αγορές.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των έργων ΑΠΕ κατά τη διάρκεια του 2020 παρέμεινε γενικά σταθερός, κάτι που μείωσε μόνο οριακά τις προβλέψεις για τη βιομηχανία μέσα στο έτος.

Αναφορικά με τις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊου σχετικά με τις ΑΠΕ ποικίλουν ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα στην Ευρώπη, η πολιτική στήριξη προς τις ΑΠΕ και την αποανθρακοποίηση οδηγεί σε σημαντική αύξηση της προσθήκης ΑΠΕ. Επίσης, τα σχέδια για το πράσινο υδρογόνο αποτελούν μια ακόμη σημαντική ενίσχυση προς τις ΑΠΕ.

Αντίθετα, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις πράσινες πρωτοβουλίες ως μέρος των μέτρων για την ανάκαμψη από την πανδημία δεν ήταν σημαντική μέχρι σήμερα. Βέβαια, η έκθεση αναφέρει ότι σε περίπτωση νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι ΑΠΕ θα ενισχυθούν, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει οι επενδυτές.