General Electric: Τέλος στην κατασκευή μονάδων καύσης άνθρακα

General Electric: Τέλος στην κατασκευή μονάδων καύσης άνθρακα
Τρίτη, 22/09/2020 - 14:52

Η General Electric δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να σταματήσει την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, καθώς ο όμιλος στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ενέργειας.

Η εταιρεία είπε ότι η έξοδος από την επιχείρηση καύσης άνθρακα θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκποιήσεις, κλείσιμο σταθμών και περικοπές θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τους πελάτες της για την εκπλήρωση των υπαρχουσών υποχρεώσεων.

Η GE είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι επρόκειτο να επικεντρωθεί λιγότερο στα ορυκτά καύσιμα και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη αποδοχή των καθαρών πηγών ενέργειας από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

«Η έξοδος της GE από την κατασκευή νέων μονάδων καύσης άνθρακα - μετά από δεκαετίες ηγετικής θέσης στο χώρο - είναι μια αναγνώριση ότι η ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα δεν θα προέρχεται πλέον από τον άνθρακα», δήλωσε η Kathy Hipple, οικονομική αναλύτρια του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Οικονομικής Ανάλυσης. «Η αγορά θα ανταμείψει τελικά την GE για την έξοδό της από την κατασκευή νέων μονάδων καύσης άνθρακα».

Η κίνηση αυτή καθιστά το χαρτοφυλάκιο της GE επικεντρωμένο στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναλυτή της Wolfe Research, Nigel Coe. Επιπλέον, η επιχείρηση εξοπλισμού άνθρακα και ατμού της GE είναι σχετικά μικρή, φέρνοντας περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετήσια έσοδα.

Οι μετοχές της εταιρείας σε κινητήρες αεροσκαφών υποχώρησαν περίπου κατά 9% τη Δευτέρα, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι άσχετο με την ανακοίνωση.

Οι βιομηχανικοί συνεργάτες της GE, Honeywell και της 3M, σημείωσαν υποχώρηση περίπου 6%, καθώς οι βασικοί δείκτες της Wall Street έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν επτά εβδομάδες, λόγω ανησυχιών σχετικά με τα νέα μέτρα περιορισμού λόγω του κορωνοϊού.

Πηγή: Reuters