GE: Προμήθεια 190 ανεμογεννητριών Haliade-X 13 MW στο υπεράκτιο αιολικό έργο Dogger Bank

GE: Προμήθεια 190 ανεμογεννητριών Haliade-X 13 MW στο υπεράκτιο αιολικό έργο Dogger Bank
Τρίτη, 22/09/2020 - 13:44

Η GE Renewable Energy οριστικοποίησε τη σύμβαση για παροχή υπεράκτιων ανεμογεννητριών Haliade-X 13MW για τις δύο πρώτες φάσεις της ανάπτυξης του αιολικού έργου Dogger Bank, ισχύος 3.6 GW, της SSE και της Equinor που βρίσκεται στα ανατολικά παράλια της Αγγλίας.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά την προμήθεια 190 ανεμογεννητριών Haliade-X 13MW στα υπεράκτια αιολικά πάρκα Dogger Bank A και B, οι οποίες αποτελούν αναβαθμισμένο μοντέλο της ανεμογεννήτριας Haliade-X 12 MW, που τέθηκε σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2019 στο Ρότερνταμ. Αναφέρεται ότι η αναβαθμισμένη ανεμογεννήτρια Haliade-X 13 MW θα συνεχίσει να διαθέτει πτερύγια μήκους 107 μέτρων και ρότορα 220 μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υλοποίησης του έργου, η συμφωνία αναφέρει ότι οι λιμενικές δραστηριότητες θα εκτελούνται από την GE στο λιμάνι Able Seaton στο Hartlepool, το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση για τον εξοπλισμό των ανεμογεννητριών και τις δραστηριότητες εγκατάστασής τους και λειτουργίας. Μάλιστα, όπως ανέφερε η GE οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα δημιουργήσουν 120 θέσεις εργασίας.

Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης και πενταετή συμφωνία παροχής υπηρεσιών και συντήρησης του αιολικού πάρκου, γεγονός που θα ανοίξει περίπου 120 μακροχρόνιες θέσεις εργασίας, από τις συνολικά 200, που είχαν ανακοινωθεί για το λιμάνι του Tyne όπου θα βρίσκεται η νέα βάση λειτουργίας και συντήρησης του αιολικού πάρκου. Έτσι αυξάνεται ο μέχρι τώρα το συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας στη Βορειοανατολική Αγγλία.

Αναφέρεται ότι η SSE Renewables ηγείται της κατασκευής του αιολικού πάρκου, ενώ η Equinor θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του έργου κατά τη διάρκεια ζωής του για τουλάχιστον 25 έτη.

Τέλος, η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο υπεράκτιο αιολικό έργο Dogger Bank αναμένεται να ξεκινήσει το 2023.