Μπαράζ αιτήσεων για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Μπαράζ αιτήσεων για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»
Δευτέρα, 22/04/2024 - 07:58

Εντυπωσιακή είναι η ζήτηση για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί να υπερκαλύπτουν τον προϋπολογισμό της δράσης ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15 Μαίου και εκτιμάται ότι ο αριθμός των αιτήσεων έχει ξεπεράσει τις 3.000 ενώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα που δίνει ενίσχυση σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW, είναι το γεγονός ότι τις πρώτες μόλις ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα είχαν κατατεθεί αιτήσεις που κάλυπταν πόσο άνω των 7 εκατ. ευρώ.

«Πρωταθλητές» στη διεκδίκηση ενίσχυσης είναι οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου προκειμένου να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος προβλέπεται η ενίσχυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μετρητή.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 15 Μαΐου και στη συνέχεια, η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητας και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού.
Στην πρώτη ομάδα προτεραιότητας θα περιληφθούν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW, ενώ στη δεύτερη για ηλιακά συστήματα πάνω από 10,8kW και έως 50kW. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους ενώ στο πρόγραμμα προβλέπονται και οι επιλαχόντες.

Αλλα δύο προγράμματα λήγουν στις 15 Μαΐου

Στο μεταξύ στις 15 Μαΐου λήγουν οι αιτήσεις και για το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη στέγη που αφορά στα νοικοκυριά με τις αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 11.000 Την ίδια ημερομηνία λήγουν και άλλα δύο προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας μετά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για το πρόγραμμα που αφορά στη «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα» συνολικού ύψους 176,75 εκατ. ευρώ

Το Υπουργείο προέβη σε αυτή την παράταση, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο φόρτο εργασίας των μηχανικών, Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ελεγκτών, που εκδίδουν τα -κατά περίπτωση- αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/ Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου).

Στις 15 Μαίου λήγει και το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις επιχειρήσεις» συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε υποβάλλονταςΣχετική Υπεύθυνη Δήλωση περί επίτευξης του στόχου μείωσης του CO2 κατά 30% είτε προσκομίζοντας Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)/Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου έως τις 15 Μαίου.