ΑΠΕ: Mega deal ΔΕΗ-Μυτιληναίος αλλάζει τα δεδομένα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

ΑΠΕ: Mega deal ΔΕΗ-Μυτιληναίος αλλάζει τα δεδομένα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Παρασκευή, 12/04/2024 - 08:07

Νέα δεδομένα στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δημιουργεί το mega deal μεταξύ της ΔΕΗ και της Μυτιληναίος που ανακοινώθηκε χθες.

Η συμφωνία αφορά χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 2 GW και αξίας 2 δις ευρώ σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Πρόκειται για 90 έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, που σήμερα ανήκουν στη Μυτιληναίος, η οποία αναλαμβάνει να τα ολοκληρώσει και να τα παραδώσει για λειτουργία στη ΔΕΗ σταδιακά και εντός της επόμενης τριετίας.

Σε ότι αφορά τη Μυτιληναίος, η συμφωνία είναι ενταγμένη πλήρως στη στρατηγική του asset rotation που εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, ενώ η ΔΕΗ ενισχύει τη δραστηριότητα της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υλοποιεί το στόχο της να αναδειχθεί σε κυρίαρχο ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής.

Η συμφωνία πλαίσιο των δύο πλευρών αποτελεί ορόσημο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Όπως άλλωστε αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η συμφωνία είναι μία σημαντική στιγμή και για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έργα «πράσινης» ενέργειας που θα αναπτυχθούν, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκ. τόνους ρύπους CO2».

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που διαθέτει η Μυτιληναίος μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 10,5 GW εξαιρουμένου του 1,5 GW έργων ΑΠΕ που αναπτύσσει στον Καναδά.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, που σήμερα διαθέτει σε λειτουργία μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας συνολικής ισχύος 4,6 GW (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα και των σταθμών ΑΠΕ που αγόρασε στη Ρουμανία), η συμφωνία με τη Μυτιληναίος, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την επίτευξη του στόχου να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρέπει να σημειωθεί άλλωστε ότι ήδη διαθέτει έργα ΑΠΕ 2,8 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026 δηλαδή τα 8,9 GW εγκατεστημένης ισχύος σε έργα ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ με την παρουσία της σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες αυξάνοντας τα έσοδα της από την πώληση πράσινης ενέργειας.

Μέσω της συμφωνίας με τη Μυτιληναίος η ΔΕΗ αποκτά συνολικά 90 φωτοβολταϊκά έργα, εκ των οποίων 503 MW στην Ιταλία, 516 MW στη Ρουμανία, 500 MW στη Βουλγαρία και 445 MW στην Κροατία. Η κατασκευή των έργων θα γίνει από τη Μυτιληναίος και θα παραδίδονται στη ΔΕΗ σταδιακά με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των χωρών στα οποία βρίσκονται.

Μάλιστα όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής ΑΠΕ του ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, η συμφωνία δημιουργεί αξία και για τα δυο μέρη ενώ εδραιώνει την παρουσία της ΔΕΗ τ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η σταδιακή προσθήκη των νέων έργων στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ, σε νέες χώρες, δίνει νέες δυνατότητες μοχλεύσεις στο συνολικό πλάνο δημιουργίας ενεργειακών διαδρόμων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ότι αφορά τη Μυτιληναίος και την αγορά της Ιταλίας που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο, εκτιμάται ότι η συμφωνία με τη ΔΕΗ θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της. Σημειώνεται ότι η Μυτιληναίος διαθέτει μακροχρόνια παρουσία και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων στην Ιταλία που ξεπερνά τα 2,5 GW, ενώ στοχεύει να διευρύνει την παρουσία της στη γειτονική χώρα.

Για μια συμφωνία με διεθνή αντίκτυπο έκανε λόγο ο Energy Chief Executive Director της Μυτιληναίος, Γιάννης Καλαφατάς, καθώς οι δύο κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες διευρύνουν περαιτέρω το αποτύπωμά τους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με την ΔΕΗ για την ανάπτυξη έργων «πράσινης» ενέργειας, είπε ο κ. Καλαφατάς σημειώνοντας ότι η συμφωνία δείχνει δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν και να είναι καταλύτες της δυναμικής αυτής» κατέληξε.