Α. Χαντάβας στο SolarPower Summit: Περισσότεροι από 1εκ εργαζόμενοι θα απασχολούνται στην ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη, μέχρι το 2025.

Α. Χαντάβας στο SolarPower Summit: Περισσότεροι από 1εκ εργαζόμενοι θα απασχολούνται στην ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη, μέχρι το 2025.
Τρίτη, 05/03/2024 - 15:46

Ο Πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας, άνοιξε τις εργασίες του SolarPower Summit, στις Βρυξέλλες

Στο πλαίσιο της σημαντικότερης εκδήλωσης για τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ενεργειακής μετάβασης αλλά και προτάσεις για κίνητρα και ευνοϊκότερο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει ακόμα περισσότερες επενδύσεις στην πλέον οικονομική μορφή πράσινης ενέργειας, στην Ευρώπη.

Ο κ. Χαντάβας τόνισε τον κομβικό ρόλο της ηλιακής ενέργειας στην επίτευξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης αλλά και επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης. Όπως ανέφερε, το 2023 o ενεργειακός κλάδος κατέγραψε μεγαλύτερη από ποτέ μείωση εκπομπών ρύπων. Αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου αλλά και στο αποτύπωμά του στην ευρωπαϊκή οικονομία και απασχόληση, o Πρόεδρος της Solar Power Europe τόνισε ότι μέχρι το 2025, η Ευρώπη θα απασχολεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο, εστίασε στο ότι απαιτούνται παρεμβάσεις και κίνητρα για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης δεδομένου ότι η Ευρώπη υπολείπεται ακόμα σημαντικά του στόχου 750GW εγκατεστημένης ηλιακής ισχύς μέχρι το 2030.

Κλείνοντας, ο κ. Χαντάβας ανέφερε ότι πρέπει να στηριχθεί και να χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, η οποία στην παρούσα φάση απειλείται από την αύξηση του κόστους παραγωγής και των πληθωριστικών πιέσεων, ώστε να αποτελέσει «ατμομηχανή» της ενεργειακής μετάβασης.