Λογαριασμοί ρεύματος: Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση από τα αιολικά

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση από τα αιολικά
Τετάρτη, 07/02/2024 - 06:32

Μεγάλη μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος στις περιοχές που είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα.

Σε περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνεισφορά των αιολικών πάρκων στους καταναλωτές ρεύματος στις περιοχές που είναι εγκατεστημένα. Το ποσό αφορά στο 2022 και σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η διανομή τους θα ξεκινήσει με την οριστικοποίηση που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το λεγόμενο «τέλος υπέρ καταναλωτών» στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που διαμένουν σε περιοχές της Ελλάδας όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα με σκοπό να μειώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Με βάση τη νομοθεσία τα ποσά του ειδικού τέλους που παρακρατούνται για τους καταναλωτές αντιστοιχούν στο 1%-1,2% του τζίρου των έργων. Αντίστοιχες παρακρατήσεις γίνονται από τα μικρά υδροηλεκτρικά, τους σταθμούς βιονέργειας και μερικά φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποιήθηκαν τα ποσά ανά κοινότητα που θα λάβουν οι καταναλωτές για την παραγωγή Α.Π.Ε. των ετών 2021 και 2022. Στις ίδιες κοινότητες, οι δήμοι οφείλουν να διαθέτουν για τοπικά έργα το μέγιστο μέρος των ποσών που αποδίδονται σε αυτούς και ισούται με το 1,7% – 1,8% του τζίρου των έργων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, το συνολικό ποσό για τα έτη 2021 και 2022 ανέρχεται σε 62 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό:

-23,1 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τη μείωση των λογαριασμών των οικιακών καταναλωτών.

-39 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τοπικά έργα που πρέπει να εκτελούνται από τους Δήμους.

Το 87,5% αυτών των ποσών, ήτοι πάνω από 54 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τα αιολικά πάρκα. Τα μεγαλύτερα ποσά αφορούν στους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας με 9,3 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές των κοινοτήτων της. Ειδικότερα, στους κατοίκους Καρύστου Ευβοίας θα επιστραφούν 3,2 εκατ. ευρώ, στους κατοίκους της Θήβας στη Βοιωτία 1,9 εκατ. ευρώ και 874 χιλιάδες ευρώ για τους κατοίκους Τανάγρας, επίσης στη Βοιωτία και 594 χιλιάδες ευρώ στους καταναλωτές που είναι κάτοικοι του δήμου Δελφών Φωκίδας. Στην ηπειρωτική χώρα οι καταναλωτές στον δήμο Αρριανών Ροδόπης έχουν επιστροφή ύψους 1 εκατ. ευρώ, οι καταναλωτές στην Αλεξανδρούπολη 760 χιλιάδες ευρώ και στην Τρίπολη Αρκαδίας 630 χιλιάδες ευρώ. Από τις νησιωτικές Περιφέρειες, η πιο ευνοημένη είναι η Κρήτη με 1,3 εκατ. ευρώ χάρη κυρίως στα αιολικά πάρκα της ανατολικής Κρήτης ενώ και οι Υδραίοι έχουν λαμβάνειν 631 χιλιάδες ευρώ.

Εκτός από την κοινότητα της Υδρας τα μεγαλύτερα ποσά που θα κατευθυνθούν στους καταναλωτές είναι οι κοινότητες Αισύμης Έβρου (558 χιλ. ευρώ), Στουππαίων Ευβοίας (556 χιλ. ευρώ), Θίσβης Βοιωτίας (486 χιλ. ευρώ), Νέων Στύρων Ευβοίας (453 χιλ. ευρώ), Κομίτου Ευβοίας (425 χιλ. ευρώ), Δεσφίνας Φωκίδας (387 χιλ. ευρώ), Κέχρου Ροδόπης (379 χιλ. ευρώ), Οργάνης Ροδόπης (368 χιλ. ευρώ), Παλαικάστρου Σητείας (338 χιλ. ευρώ) και η Ερατύρας Κοζάνης (323 χιλ. ευρώ)
Η διανομή των 23,1 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές θα ξεκινήσει με την οριστικοποίηση του καταλόγου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΝ. Από αυτά, πάνω από 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα αιολικά πάρκα.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη απόφαση για τα ποσά του 2020 εκδόθηκε το Μάρτιο 2023, δηλαδή μόλις μερικούς μήνες πριν. Η επιτάχυνση αυτή των διαδικασιών δείχνει ότι, χάρη στις προσπάθειες του ΥΠΕΝ και των υπηρεσιών του, έχουν αντιμετωπιστεί τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπήρχαν και έτσι αναμένεται ότι οι επόμενες καταβολές στους δικαιούχους θα είναι τακτικές.