Πώς θα μεταμορφωθεί το ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης

Πώς θα μεταμορφωθεί το ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης
Τετάρτη, 07/02/2024 - 06:38

Οι κλιματικοί στόχοι για το 2040 που έθεσε η Ε.Ε. βάζουν στο επίκεντρο τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, τη μείωση της χρήσης του κατά 90% και την αντικατάσταση του από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική ενέργεια.

Η Ε.Ε. εκτιμά πως πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι λύσεις που συνεισφέρουν σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πυρηνικής ενέργειας και της βιοενέργειας. Επιπλέον, θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της οικονομίας της ΕΕ, ιδίως των κτιρίων. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή της, η Ε.Ε. τονίζει την ανάγκη στήριξης του δημόσιου τομέα. Οι άμεσες επενδύσεις θα πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικά, επίσης με μεγιστοποίηση των υφιστάμενων πόρων με συγκέντρωση χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας, διευκολύνοντας τις συνέργειες μεταξύ διαφορετικών μέσων.

Επισημαίνει ακόμα πως ο κλιματικός στόχος για το 2040 θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τους επενδυτές, τους πολίτες και τις κυβερνήσεις να λάβουν αποφάσεις αυτή τη δεκαετία που θα κρατήσουν την ΕΕ σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για την κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Σε έγγραφο της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε χθες, υπήρχε περιγραφή σχεδίων για τη δέσμευση και αποθήκευση εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 έως το 2050. Επίσης, περιγραφόταν το ενδεχόμενο αποτυχίας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και της επικράτησης ακραίων καιρικών φαινομένων που θα μπορούσε να σημαίνει πρόσθετο κόστος 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακοίνωση δεν θέτει νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για τις χώρες ή τη βιομηχανία της ΕΕ σε αυτό το στάδιο. Όμως είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη μιας συζήτησης που θα καταλήξει σε νομοθεσία μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Μόλις εγκριθεί ένας νομικά δεσμευτικός στόχος για το 2040, θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για ένα πλαίσιο πολιτικής μετά το 2030. Το τρέχον πλαίσιο πολιτικής και το έργο που επιτελέστηκε την τρέχουσα δεκαετία θα διαμορφώσει την πορεία της Ευρώπης προς το 2040 και την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την ευθύνη να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις σε αυτή τη βάση και να εξασφαλίσει μια ισορροπημένη και οικονομικά αποδοτική συμβολή όλους τους τομείς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αφαίρεση άνθρακα.