Παρατάθηκε το πρόγραμμα για τις παραγωγικές επενδύσεις πράσινης οικονομίας

Παρατάθηκε το πρόγραμμα για τις παραγωγικές επενδύσεις πράσινης οικονομίας
Πέμπτη, 14/12/2023 - 06:36

Παράταση έως τις 15 Φεβρουαρίου 2024 έδωσε η κυβέρνηση στη δράση «Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας -Produc-E Green», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αντικείμενο της δράσης, δημοσίας δαπάνης ύψους 199,7 εκατ. ευρώ, είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης βιομηχανίας, με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και των προϊόντων και αγαθών που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας και εν γένει τεχνολογίες που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.

Η δράση στοχεύει στην τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση, με τελικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των παραγωγικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες, με δυνατότητα παράτασης έως δύο μηνών, η οποία θα χορηγείται είτε για λόγους ανωτέρας βίας είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει την 30η Σεπτεμβρίου 2025.

Ο κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός για χρηματοδότηση είναι 300.000 ευρώ για τις πολύ μικρές – μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 1 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Δημιουργία νέας μονάδας.

β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.

γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν με τον όρο, ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου.

δ. Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας των προϊόντων ή της συνολικής παροχής υπηρεσιών/υπηρεσίας που αφορούν την επένδυση στην εγκατάσταση.