Φωτοβολταϊκά: Οι αλλαγές στην αγορά και τις τιμές

Φωτοβολταϊκά: Οι αλλαγές στην αγορά και τις τιμές
Πέμπτη, 14/12/2023 - 06:22

Η αγορά των φωτοβολταϊκών δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν περίπου ένα χρόνο πριν.

Ένας από τους παράγοντες που είχε οδηγήσει παλιότερα στην εκτόξευση των τιμών ήταν η εκτίναξη της τιμής του πολυπυριτίου όπου είχε φτάσει και τα 40 δολάρια. Πλέον, ένας λόγος για την πτώση της τιμής του είναι το γεγονός πως έχουν κατασκευαστεί εργοστάσια πολυπυριτίου στην Κίνα. Επιπλέον, η τροφοδότηση της Ευρώπης από την Κίνα έχει ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές συστημάτων και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται για επιβίωση, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις σημερινές τιμές των κινεζικών προϊόντων που έχουν φτάσει σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο iEnergeia.gr το πρόβλημα που εμφανίζεται στην ελληνική αγορά είναι η πίεση, εξαιτίας των πεπερασμένων πόρων, που θέτουν εμπόδια στην ολοκλήρωση μιας επένδυσης. «Το πρόβλημα είναι όταν ένας επενδυτής θεωρεί ότι μπορεί να φτιάξει ένα έργο την περίοδο που το ζητά» αναφέρουν.

Η ελληνική αγορά ηλιακών φωτοβολταϊκών έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια διαπιστώνει σε έκθεσή της η Solar Power Europe. Αναφέρει πως στη χώρα μας το 2022, συνδέθηκαν στο δίκτυο 1,4 GW νέων φωτοβολταϊκών, ανεβάζοντας τη σωρευτική ισχύ στα 5,5. Επισημαίνει πως αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση που έγινε ποτέ για την Ελλάδα. Η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από έργα μεσαίου μεγέθους μεταξύ 10 kW και 1.000 kW (71% διείσδυση στην αγορά). Ωστόσο, τα έργα κοινής ωφελείας (22%) και ιδιαίτερα η οικιακή ιδιοκατανάλωση (7%) γνωρίζουν αξιοσημείωτη ανάπτυξη. «Για πρώτη φορά, οι ετήσιες εγκαταστάσεις στο τμήμα ιδιοκατανάλωσης των νοικοκυριών το 2022 ξεπέρασαν το ορόσημο των 100 MW, με 116 MW συνδεδεμένα εκείνο το έτος. Το 2023 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ για συστήματα ιδιοκατανάλωσης, με την αγορά να περιμένει ότι θα υπερδιπλασιαστεί το μέγεθός της. Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, ο καιρός σε όλη τη χώρα βοήθησε τα ηλιακά φωτοβολταϊκά να συνεισφέρουν περίπου το 13,6% της συνολικής ελληνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022. Το μερίδιο αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 18% το 2023», αναφέρει η Solar Europe.

Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα η Solar Europe αναφέρει πως η φετινή χρονιά σηματοδοτεί άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τα φωτοβολταϊκά στην ΕΕ, με 55,9 GW εγκατεστημένα στα 27 κράτη μέλη, σημειώνοντας αύξηση 40% από το 2022 και διπλασιασμό της αγοράς σε μόλις δύο χρόνια. Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η αγορά της ΕΕ καταρρίπτει και το προηγούμενο ρεκόρ της ως τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 40%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ