Γεωθερμία: Πλούσια δεδομένα από τη Βόρεια Ελλάδα – «ψήνονται» project

Γεωθερμία: Πλούσια δεδομένα από τη Βόρεια Ελλάδα – «ψήνονται» project
Δευτέρα, 23/10/2023 - 06:55

Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την γεωθερμία σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την γεωθερμία σε αρκετές περιοχές της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε πρόσφατα να παρατείνει έως τις 30 Νοεμβρίου τη διενέργεια διαγωνισμού για μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Ανάμεσα στις περιοχές με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον ο νομός Σερρών. Ο συγκεκριμένος νομός βρίσκεται από τη δεκαετία του 1970 στο επίκεντρο του γεωθερμικού ενδιαφέροντος, με αρκετές έρευνες να έχει πραγματοποιήσει την Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (πρώην Ι.Γ.Μ.Ε). Ανάμεσα στα πεδία με ενδιαφέρον είναι της Ηράκλειας και του Σιδηροκάστρου. Μέχρι τώρα η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων αφορά αγροτικές εργασίες. Δηλαδή τη θέρμανση θερμοκηπίων, αλλά και για ιαματική χρήση. Αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με την πορεία των ερευνών στο βορειοανατολικό τμήμα του γεωθερμικού πεδίου Χαμηλής Ενθαλπίας Σιδηροκάστρου Π.Ε. Σερρών έδωσε ο κ. Απόστολος Αρβανίτης από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, με ανάρτησή του στο LinkedIn. Σε δοκιμαστική άντληση με σταθερή παροχή στη γεωθερμική ερευνητική γεώτρηση όπως επισημαίνει καταγράφηκε θερμοκρασία αντλούμενου νερού: 78,1-78,3oC. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων υπάρχουν «απρόσμενα θετικά αποτελέσματα για τα υδραυλικά χαρακτηριστικά και τη δυναμικότητα του γεωθερμικού ταμιευτήρα στη συγκεκριμένη θέση και κοντά σ' αυτήν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η αξιολόγηση των αντλητικών δεδομένων θα οδηγήσει σε εκτιμήσεις και συμπεράσματα, λαμβάνοντας υπόψη και τις γεωλογικές και τεκτονικές συνθήκες της περιοχής, με αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού βήματος στην κατανόηση της λειτουργίας του γεωθερμικού πεδίου Σιδηροκάστρου.

Η γεωθερμική ενέργεια στην Ευρώπη μπαίνει στο μικροσκόπιο αρκετών χώρων. Στόχος σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας (EGEC) είναι η γεωθερμία να καλύπτει το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης έως το 2030. Μέχρι τώρα χρησιμοποιείται σε μόλις 2 εκατομμύρια από τα 100 εκατομμύρια συστήματα οικιακής θέρμανσης της ΕΕ.

Στη Γερμανία όπου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε πρόσφατα να επεκτείνει σημαντικά τη χρήση της γεωθερμίας. Οι δυνατότητες παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία. Η βαθιά γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει περισσότερο από το ένα τέταρτο της ετήσιας ζήτησης θερμότητας της χώρας (πάνω από 300 TWh), σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από ερευνητές από τις ενώσεις Fraunhofer και Helmholtz. Ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι στόχος του ήταν να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανέφερε επίσης ότι στόχος ήταν να τροφοδοτηθεί δεκαπλάσια γεωθερμική ενέργεια στο δίκτυο θέρμανσης έως το 2030 από σήμερα.