ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Μέχρι τέλος του έτους η προσθήκη 65MW στη Δυτ. Μακεδονία

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Μέχρι τέλος του έτους η προσθήκη 65MW στη Δυτ. Μακεδονία
Πέμπτη, 03/08/2023 - 07:57

Περισσότερα από 3.000 νοικοκυριά αναμένεται να επωφεληθούν από την ολοκλήρωση μέχρι τέλος του έτους του φωτοβολταϊκού πάρκου που κατασκευάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία ισχύος 65MW.

Πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μαζί με τη γερμανική εταιρία RWE ανακοίνωσαν ότι έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για τα τρία φωτοβολταϊκά έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 280 MW που θα κατασκευαστούν στην Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην λιγνιτικού πεδίου του Αμυνταίου με την έναρξη της κατασκευής να προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. Η κοινοπραξία ήδη κατασκευάζει πέντε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή (Σύμπλεγμα 1 Αμύνταιο), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 210 MW. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει επίσης αναλάβει την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 159 MW. Το έργο αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου στο πρώην λιγνιτωρυχείο της Πτολεμαΐδας συνολικής ισχύος 960 MW.

Η ωρίμανση των έργων συνδέεται με την πορεία της απολιγνιτοποίησης και αυτό συμβαίνει και στη Μεγαλόπολη, όπου πρόσφατα ανακοινώθηκε πως πήρε περιβαλλοντική αδειοδότηση το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 350MW. Είχε προηγηθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση για ακόμα 55MW, ενώ σε εξέλιξη είναι η κατασκευή 50MW, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να έχει αναθέσει την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου στην Τέρνα. Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, είχε αναφέρει πως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προστεθούν περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργων προς ανάπτυξη με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) να αυξηθεί σε περίπου 4GW έναντι 3,5GW στο τέλος του 2022. Όσον αφορά τα προς ανάπτυξη έργα, η συνολική ισχύς τους θα αυξηθεί κατά 50% σε περίπου 15 GW.