Συνεχίζεται το υψηλό ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά έργα στην Αλβανία

Συνεχίζεται το υψηλό ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά έργα στην Αλβανία
Παρασκευή, 07/07/2023 - 08:09

Οι ιδιωτικοί φορείς στην Αλβανία συνεχίζουν να δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για ενεργειακά έργα, ιδίως στον τομέα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό,έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της χώρας μας στην γείτονα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η εταιρεία "DOAN" sh.p.l. έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη έργου ισχύος άνω των 10 MW, επιλέγοντας να μην λάβει μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη απόφαση αριθ. 822 του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο έλαβε αίτηση από την εταιρεία "DOAN" sh.p.l για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 10,134 MW.

Αυτό το έργο χωρίς παραχώρηση, που βρίσκεται στη ζώνη μεταλλουργικού συγκροτήματος στο Elbasan, θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ξεχωριστή αίτηση, η προσωρινή σύμπραξη μεταξύ της "KOKA" sh.p.k. και της "B2B INTERNATIONAL" sh.p.k. πρότεινε την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 2 MW στην περιοχή Fshat της κομητείας Dibër.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Αλβανίας για έργα ηλιακής ενέργειας ακολουθεί την έγκριση του νόμου για τις ΑΠΕ και αποσκοπεί στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της χώρας, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις φωτοβολταϊκές της ικανότητες.