Με ρυθμούς fast track το κανονιστικό πλαίσιο για τους περιορισμούς έγχυσης ΑΠΕ- Τι προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

Με ρυθμούς fast track το κανονιστικό πλαίσιο για τους περιορισμούς έγχυσης ΑΠΕ- Τι προτείνει ο ΑΔΜΗΕ
Παρασκευή, 23/06/2023 - 06:32

Ηδη, ο ΑΔΜΗΕ, ανησυχώντας για την αστάθεια του συστήματος, ακόμη και τον κίνδυνο ενός μπλακ άουτ, όσο θα αυξάνεται η ενσωμάτων των ΑΠΕ, κινητοποίησε τις διαδικασίες.

Με ρυθμούς fast track κινούνται οι διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αστάθειας ηλεκτρικής ενέργειας που ανέκυψαν τους προηγούμενους μήνες και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς εκτεταμένο σύστημα αποθήκευσης.

Ηδη, ο ΑΔΜΗΕ, ανησυχώντας για την αστάθεια του συστήματος, ακόμη και τον κίνδυνο ενός μπλακ άουτ, όσο θα αυξάνεται η ενσωμάτων των ΑΠΕ, κινητοποίησε τις διαδικασίες, υποβάλλοντας άμεσα τις προτάσεις του στη ΡΑΑΕΥ για τους κανόνες βάσει των οποίων θα γίνονται στο εξής οι περικοπές στην προσφορά ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα, σε περιόδους υψηλής προσφοράς και περιορισμένης ζήτησης.

Η πρότασή του για την τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης και του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τέθηκε χθες σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή έως τις 14 Ιουλίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και οικονομικές ποινές μέσω της πληρωμής τελών μη συμμόρφωσης, έχει τεθεί σε διαβούλευση. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εντολές περιορισμού έγχυσης για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας λειτουργίας του συστήματος ή του δικτύου εκδίδονται τόσο από τον ΑΔΜΗΕ όσο και από τον ΔΕΔΔΗΕ. Πάντως τον πρώτο λόγο διατηρεί ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση έχει τη δυνατότητα έκδοσης σχετικών εντολών προς τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκοπή μικρότερων μονάδων ΑΠΕ. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο διαχειριστών στο μείζον αυτό ζήτημα θα ρυθμιστούν μέσω της υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ τους.

Έτσι ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να εκδίδει Εντολές Περιορισμού Έγχυσης σε Μονάδες ΑΠΕ, ή σε ομάδες Μονάδων ΑΠΕ, ή σε Ιδιωτικά Δίκτυα Μέσης Τάσης, ότανπαρατηρούνται προβλήματα στο σύστημα παραγωγής-μεταφοράς ηλεκτρικήςενέργειας, τα οποία επιδεινώνονται από τη λειτουργία των Μονάδων ΑΠΕ, και αφούληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο περιορισμός της έγχυσης από Μονάδες ΑΠΕ.

Επίσης ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να εκδίδει Εντολές Περιορισμού Έγχυσης σε όλες τις μονάδες που έχουν συνάψεισυμβάσεις σύνδεσης μαζί του και διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για τον περιορισμό της ισχύος που εγχέουν.

Πέραν αυτών όμως ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να εκδίδει εντολές προς τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου εκείνος να εκδίδει Εντολές ΠεριορισμούΈγχυσης στις Μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο δικό του δίκτυο. Οι διαδικασίες έκδοσης εντολών από τον ΑΔΜΗΕ μπρος τον ΔΕΔΔΗΕ θα ρυθμιστούν με μεταξύ τους συμφωνία, βάσει μνημονίου συνεργασίας,

Οι εντολές προς τον ΔΕΔΔΗΕ καθώς και η συνολική περικοπή στο επίπεδο του δικτύου θα λαμβάνονται υπόψη καιθα συνεκτιμώνται από τον ΑΔΜΗΕ κατά τις ενέργειές του για την ΈκδοσηΕντολών Περιορισμού Έγχυσης σε Μονάδες ΑΠΕ ή ομάδες Μονάδων ΑΠΕ ή ΙδιωτικάΔίκτυα Μ.Τ. δικής του ευθύνης .

Οι Εντολές Περιορισμού Έγχυσης του ΑΔΜΗΕ θα αφορούν τη Μέγιστη Επιτρεπόμενη Έγχυση Ισχύοςσε MW και θα αποστέλλονται από τοΠληροφοριακό Σύστημα Περιορισμού ΑΠΕ. Επίσης οι εντολές θα λαμβάνουν υπόψιν ως προς την ποσότητας και τις αντίστοιχες εντολές προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τις μονάδες αυτό επισημαίνεται από το ΠληροφοριακόΣύστημα Περιορισμού ΑΠΕ και εφόσον επαναλαμβάνεται:

  • αναστέλλεται ο έλεγχος από το Πληροφοριακό Σύστημα Περιορισμού ΑΠΕ της Μονάδας ΑΠΕ
  • η Μονάδα ΑΠΕ δεν λαμβάνεταιυπόψη κατά τον επιμερισμό της συνολικής ποσότητας περιορισμού έγχυσης και
  • η Μονάδα ΑΠΕ ή η ομάδα Μονάδων ΑΠΕ ή το Ιδιωτικό Δίκτυο Μ.Τ. δεν λαμβάνειπλέον Εντολές Περιορισμού Έγχυσης.

Οι παραγωγοί που λαμβάνουν Εντολή Περιορισμού Έγχυσης δεν δικαιούνται αποζημίωση για την ενέργεια πουδεν εγχέεται.

Η τήρηση των Εντολών Περιορισμού Έγχυσης ελέγχεται σεμηνιαία βάση από τον ΑΔΜΗΕ και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι για μια ΠερίοδοΕκκαθάρισης Αποκλίσεων η μετρούμενη ενέργεια έγχυσης υπερβαίνει τη Μέγιστη Επιτρεπόμενη ΈγχυσηΕνέργειας, λαμβάνοντας υπόψη ένα όριο ανοχής που καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΑΕΥ, ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ υπολογίζει Χρέωση μη Συμμόρφωσης. Αυτή υπολογίζεται μόνο γιατις Περιόδους Εκκαθάρισης Αποκλίσεων κατά τις οποίες η Εντολή Περιορισμού Έγχυσης έχει εκδοθεί έως την αρχή της Περιόδου Εκκαθάρισης Αποκλίσεων και ισχύει μέχρι το τέλος της.