Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Έρχονται αλλαγές στις πολυκατοικίες

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Έρχονται αλλαγές στις πολυκατοικίες
Παρασκευή, 23/06/2023 - 06:37

Για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, οι εξελίξεις στο κομμάτι των πολυκατοικιών αναμένονται μετά τις εκλογές.

Με σταθερούς ρυθμούς εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για τις αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, εξαιτίας βέβαια και του γεγονότος πως θα απαιτηθεί ένα κονδύλι επιπλέον της επιδότησης που μπορεί να προσεγγίζει και τις 5.000 ευρώ για έναν ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι εξαντλήσεως των πόρων και βέβαια όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα με την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών έτσι και σε αυτό το πρόγραμμα θα κατευθυνθούν νέοι πόροι, ώστε να συμπεριλάβουν και τους επιλαχόντες του προγράμματος.

Από την άλλη εξελίξεις στο κομμάτι των πολυκατοικιών αναμένεται μετά τις εκλογές καθώς εκκρεμεί η υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις του νόμου 5037/2023.Μια από τις αλλαγές που έφερε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας είναι η θέσπιση για αυτοκατανάλωση από κοινού, διευκολύνοντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης, η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ διενεργεί αυτοματοποιημένο έλεγχο των δικαιολογητικών που προσκόμισε ο αιτών ως προς την πληρότητά τους και ακολούθως εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις συμμετοχής, ενημερώνει τον αιτούντα εάν είναι ή μη κατ’ αρχήν επιλέξιμος για επιχορήγηση. Σε περίπτωση που κριθεί καταρχήν επιλέξιμος, δεσμεύεται ταυτόχρονα και το σχετικό ποσό επιχορήγησης, όπως αυτό προκύπτει με βάση την ισχύ του ΦΒ σταθμού και τη χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται), που έχει υποβάλλει ο αιτών σύμφωνα και με τα όρια δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη και το ποσοστό προσαύξησης (10%) για τις ειδικές περιπτώσεις που περιγράφονται στην παράγραφο 3.4 (ΑμεΑ, μονογονεϊκή ή πολύτεκνη οικογένεια)».

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που έχουν ήδη συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη του φωτοβολταϊκού συστήματος και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) στο Πρόγραμμα είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης.