Enel: Πρωτοπορούμε στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση

Enel: Πρωτοπορούμε στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση
Τρίτη, 06/06/2023 - 11:33

Δεσμευόμαστε καθημερινά στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από τα έργα μας, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην προστασία του περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά, η ανάγκη για συζήτηση και ευαισθητοποίηση πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν και επηρεάζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αποτελούμε ενεργό μέλος αυτού του διαλόγου, καθώς δεσμευόμαστε καθημερινά στην ανάπτυξη και υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από ποικίλα έργα που υλοποιούμε, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, στην προστασία της βιοποικιλότητας, και γενικότερα, σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, θέτουμε στην πρώτη γραμμή των δράσεων μας την ενεργειακή μετάβαση και την καταπολέμηση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, υλοποιώντας δράσεις κυκλικής οικονομίας και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και στις πιο μειονεκτικές περιοχές του πλανήτη. Επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες για συστήματα μπαταριών, βελτιώνοντας την ευελιξία και την απόδοσή τους, ενσωματώνουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε διάφορους τομείς (αγροβολταϊκά, πράσινα κτίρια, καινοτόμα υλικά κ.λπ.) και ερευνάμε συνεχώς τρόπους επαναχρησιμοποίησης των εξαρτημάτων των συστημάτων μας, μόλις φτάσουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Βιωσιμότητα και καινοτομία στο επίκεντρο

Η στρατηγική μας τοποθετεί τη βιωσιμότητα και την καινοτομία στο επίκεντρο, συμβάλλοντας στην επίτευξη και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για το 2030. Επιδιώκουμε την προώθηση μιας δίκαιης, διαφανούς και εύρυθμης ενεργειακής μετάβασης, ώστε να μην δημιουργηθεί ανισότητα: η μετάβαση θα πρέπει να βασίζεται στην ενεργό ακρόαση, τη διαφάνεια και τις δημιουργικές λύσεις, ικανή να απελευθερώσει ταλέντα, να αναδείξει τη μοναδικότητα, να ενισχύσει τους δεσμούς μας με τις τοπικές κοινότητες.

Οι στόχοι μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον δεν σταματούν εδώ:

  • Μέχρι το 2025, θα φτάσουμε σε συνολική διαχειριζόμενη εγκατεστημένη ισχύ τα 75 GW, συμπεριλαμβανομένων 4 GW BESS (Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών). Στόχος του Ομίλου είναι να παράγει το 75% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025.
  • Μέχρι το 2027, ο Όμιλος θα ολοκληρώσει την οριστική φάση εξόδου από τον άνθρακα και θα μετατρέψει τις περιοχές των παλαιών εργοστασίων σε νέα κέντρα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέα κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
  • Μέχρι το 2030, στόχος ολόκληρου του Ομίλου είναι να φτάσει τα 154 GW συνολικής ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περίπου 340 TWh σε παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι στρατηγικές επενδύσεις θα επιταχύνουν την ανάπτυξη στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, επεκτείνοντας την προσφορά καινοτόμων λύσεων. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την παραγωγή ενέργειας, απαλλαγμένη από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 85%.
  • Μέχρι το 2040, ολόκληρος ο στόλος του Ομίλου θα είναι 100% ανανεώσιμος, ο Όμιλος δεν θα χρησιμοποιεί πλέον ούτε θα διανέμει φυσικό αέριο, ενώ θα επιτευχθεί και ο στόχος για Καθαρό Μηδενικό αποτύπωμα.

Δράσεις κυκλικής οικονομίας

Αναπτύσσουμε πολυάριθμες παγκόσμιες και τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Στην Ελλάδα, υλοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια έργα zero waste και κυκλικής οικονομίας, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους στόχους και την στρατηγική μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αιολικό πάρκο Σωρός, στον Έβρο, αποτελεί το πρώτο έργο κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, όπου χρησιμοποιήθηκαν τμήματα από παλιούς ξύλινους στύλους ηλεκτρικού ρεύματος που είχαν υποστεί βλάβες για τη δημιουργία ενός πλήρους εξοπλισμένου χώρου αναψυχής με κιόσκι, τραπέζια και παγκάκια, όλα κατασκευασμένα από ξύλο. Ο χώρος απευθύνεται τόσο σε πεζοπόρους, όσο και σε επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα, λειτουργεί ως χρήσιμο σημείο παρατήρησης στο πλαίσιο της πυροπροστασίας. Μέσω του έργου αυτού, αξιοποιήθηκαν αρκετοί τόνοι ξυλείας που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ η όλη πρωτοβουλία δημιούργησε πραγματική αμοιβαία αξία με την τοπική κοινότητα.

Τα αγροβολταϊκά συστήματα αποτελούν μία ακόμα «πράσινη» πρακτική μας, καθώς εκτός από την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευκαιρίες για κυκλική οικονομία, προσφέρουν πολλά οφέλη στον τομέα της γεωργίας. Συνδυάζοντας τα φωτοβολταϊκά πάρκα με γεωργικές δραστηριότητες, ο αγροτικός τομέας ενδυναμώνεται, με αποτέλεσμα αποδοτικότερες καλλιέργειες, εξοικονόμηση πόρων και ευκαιρίες αξιοποίησης εγκαταλειμμένων εκτάσεων γης. Χάρη στα αγροβολταϊκά, οι γεωργικές καλλιέργειες βελτιώνουν την απόδοσή τους από 20% σε 60%, ενώ η κατανάλωση του νερού μπορεί να μειωθεί έως και 20% ως αποτέλεσμα της μερικής σκίασης που παρέχουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Πρώτο παράδειγμα τέτοιου τύπου αγροβολταϊκού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί το πολυβραβευμένο πρόγραμμαVamvakies A Social Green Projectστο φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρίες στον Πολύμυλο Κοζάνης, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους Wise Greece και CluBE. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έδωσε σε μια ομάδα άνεργων γυναικών από την τοπική κοινότητα την ευκαιρία να ασχοληθούν με την παραγωγή τροφίμων, καλλιεργώντας τη γη γύρω από τα ηλιακά πάνελ και αξιοποιώντας τα προϊόντα προς όφελός τους.

Προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον

Οι «πράσινες» ενέργειες μας επεκτείνονται και σε δράσεις αναδάσωσης σε περιοχές της Εύβοιας και της Κοζάνης. Συνολικά μέχρι σήμερα, η αναδασωτέα έκταση του σχεδίου αναδάσωσης ανέρχεται στα 1.168,747 στρέμματα, ενώ στις περιοχές έχουν φυτευτεί 137.649 φυτά. Ενδεικτικό παράδειγμα της δραστηριοποίησης αυτής αποτελείτο έργο αναδάσωσης του Καστανόλογγου στην Εύβοια. Το αιωνόβιο δάσος καστανιών βρίσκεται κάτω από τη βραχώδη κορυφή του όρους Όχη και σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το 1945 έως σήμερα, έχει συρρικνωθεί κατά 40% και θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια. Η παρέμβαση μας ήταν καταλυτική για την περιοχή, αφού με συνολική επένδυση 2 εκατομμυρίων ευρώ, αναλάβαμε δράση σε 240 στρέμματα του υφιστάμενου δάσους και φύτευση νέων δέντρων στα γύρω 400 στρέμματα. Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει την προσεκτική επιλογή της ποικιλίας καστανιάς που θα φυτευτεί, θα υπάρχουν 30 χιλιάδες φυτά τοποθετημένα στρατηγικά ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια της δασικής κάλυψης, έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 13.000 μέτρα περίφραξης για την προστασία της περιοχής από τη βόσκηση, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για παροχή νερού στα φυτά, μέσω της κατασκευής δεξαμενών και ενός δικτύου άρδευσης που εκτείνεται σε 3.000 μέτρα.

Οι άνθρωποι μας στο προσκήνιο των προσπαθειών

Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, υλοποιούμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού με τη συμμετοχή εργαζομένων μας. Οι οργανωμένεςεθελοντικές δράσεις καθαρισμού, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έχουν ως στόχο την συλλογή απορριμμάτων, μπάζων, αλλά και ειδών προς ανακύκλωση με αποτέλεσμα ένα πιο όμορφο και καθαρό φυσικό χώρο.

Παράλληλα, υλοποιούμε στους χώρους εργασίας δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως το πρόγραμμα ανακύκλωσης «Go Green», ενώ στοχεύοντας στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης «πράσινης» κοινωνίας για όλους, πραγματοποιούνται προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως είναι η πρωτοβουλία «LightsOFF», που υπενθυμίζει σε όλους μας να σβήνουμε τα φώτα, κατά την αποχώρησή μας από τα γραφεία.