Νέες εξαγορές υφιστάμενων φωτοβολταϊκών πάρκων και ανάπτυξη νέων σχεδιάζει η Quest Energy

Νέες εξαγορές υφιστάμενων φωτοβολταϊκών πάρκων και ανάπτυξη νέων σχεδιάζει η Quest Energy
Σάββατο, 27/05/2023 - 07:10

Εικοσιτέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 34MW διαθέτει η Quest Energy ενώ στοχεύσει σε νέες αναπτύξεις "πράσινων" έργων.

Με βάση όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φέσσα, Απόστολος Γεωργαντζής, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία δίνει έμφαση στην ιδιοπαραγωγή "πράσινης" ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε νέες εξαγορές υφιστάμενων φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και σε ανάπτυξη νέων. Όπως, μάλιστα, τονίστηκε, το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα εξειδικευτούν οι όποιες κινήσεις, αν και με βάση τη διοίκηση του Ομίλου Quest υπάρχουν προσκόμματα σε σχέση με την υλοποίηση τέρτοιων σχεδίων, προβλήματα που αφορουν, κύρια, τις συνδέσεις των υποδομών με το δίκτυο, αλλά και άλλες καθυστερήσεις σε γρεφειοκρατικές διαδικασίες.

Όπως σημειώθηκε, η Quest Energy πραγματοποίησε το 2022 τζίρο 10,2 εκατομμυρίων και διαθέτει 24 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 34MW.

Στο μεταξύ, πωλήσεις ύψους 286 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 19,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων περί τα 13,7 εκατ. ευρώ περίπου είναι ο απολογισμός του Α’τριμήνου για τον όμιλο Quest. Σε σύγκριση με το 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20,1%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 15,3%, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) μειώθηκαν κατά -2,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) κατά -1,3%. Σημειώνεται ότι τα μεγέθη του Α’ τριμήνου 2022 περιείχαν έκτακτα κέρδη 1,3 εκ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών. Εξαιρώντας τα εν λόγω έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη, τα κέρδη προ φόρων στο Α’ τρίμηνο 2023 είναι βελτιωμένα περισσότερο από 8% σε σχέση με πέρυσι.

Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τις επιδόσεις ανά δραστηριότητα ο εμπορικός τομέας (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, ΓΕΔ, FoQus) σημείωσε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις. Οι Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) επίσης κατέγραψαν διψήφια αύξηση στις πωλήσεις.

Επιπλέον, στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier) και στην Παραγωγή Ενέργειας επίσης σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις. Συνολικά για το 2023 ο όμιλος Quest αναμένει ήπια ανάπτυξη στα έσοδα και την κερδοφορία με ρυθμούς περίπου αντίστοιχης της ανάπτυξης του 2022.