Στην τελική ευθεία τα προγράμματα για επιδοτήσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών

Στην τελική ευθεία τα προγράμματα για επιδοτήσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών
Δευτέρα, 13/03/2023 - 06:33

Για τα συνδεδεμένα στο δίκτυο συστήματα θα προσφέρεται επιδότηση 1000 ευρώ ανα κιλοβατώρα και για τα αυτόνομα συστήματα 2.200 ευρώ ανα κιλοβατώρα.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα που θα ανοίξει το δρόμο για τις αιτήσεις για τα σχέδια βελτίωσης που προβλέπουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες για τα συνδεδεμένα στο δίκτυο συστήματα θα προσφέρεται επιδότηση 1000 ευρώ ανα κιλοβατώρα και για τα αυτόνομα συστήματα 2.200 ευρώ ανα κιλοβατώρα.

Προβλέπονται ακόμα επιδοτήσεις για ανεμογεννήτριες, αντλίες θερμότητας με γεωθερμία, και αντλίες θερμότητα για την παραγωγή θερμικής ενέργειας, αλλά και καυστήρες βιομάζας.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα επιδότησης φ/β συστημάτων μέχρι 10KW με σκοπό το μετριασμό του κόστους ενέργειας στις αγροτικές εργασίες. Το πρόγραμμα που θα τρέξει όπως το εξοικονομώ αναμένεται να καλύψει το 60% της δαπάνης ενός συστήματος και εκτιμάται ότι θα ενταχθούν σε αυτό 70.000 αγρότες.

Την ίδια ώρα φορείς της αγοράς επιμένουν πως το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η απουσία δικτύων. Όπως επισημαίνουν χρειάζεται διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου για να καλύψει το ενδιαφέρον που υπάρχει. Αυτό επισημάνθηκε και σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, με τα μέλη του να ζητούν 80.000 έργα ΑΠΕ που να συνδέονται με αγρότες. Να σημειωθεί πως τα μέλη του επισημαίνουν πως οι όροι σύνδεσης καθυστερούν αρκετούς μήνες.