Άγνωστη η τύχη του μειωμένου ΦΠΑ για οικιακά φωτοβολταϊκά

Άγνωστη η τύχη του μειωμένου ΦΠΑ για οικιακά φωτοβολταϊκά
Πέμπτη, 09/03/2023 - 06:15

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον περασμένο χρόνο πρότεινε στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μείωση ΦΠΑ για τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Παρά τις εκτιμήσεις πως μέσα στο έτος η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6% δεν φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα γίνει το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός πως μπαίνουμε σε μια περίοδο που τα ηλιακά συστήματα, είτε ηλιακοί θερμοσίφωνες, είτε φωτοβολταϊκά στέγης βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόσο από πολίτες, όσο και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον περασμένο χρόνο πρότεινε στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο για να τονώσουν την αγορά, έχοντας φυσικά ως δεδομένο ότι τα υλικά των συστημάτων αυξήθηκαν και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασαν και το 30% τα τελευταία δύο χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί φορείς πρότειναν τη μείωση του ΦΠΑ. Η Greenpeace μάλιστα τόνιζε σε ανακοίνωσή της τον περασμένο Οκτώβριο πως η «μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά μόνιμου μέτρου (τουλάχιστον ορίζοντα δεκαετίας) ώστε να συνεισφέρει στην ομαλοποίηση της αγοράς μετά τον τερματισμό των επιδοτήσεων».

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ταμπού αναφέρουν πηγές της αγοράς στο iEnergeia.gr και επισημαίνουν πως η κυβέρνηση προτίμησε να δίνει εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ρεύματος. Ενισχύοντας ουσιαστικά τους παραγωγούς φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών ζητούν η έκπτωση φόρου που ισχύει για την εγκατάσταση φ/β από μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ισχύσει από φέτος και όχι από την περίοδο 2023 -2025.

Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι οι παραγωγοί προπληρώνουν στον ΔΕΔΔΗΕ εκτός από το κόστος σύνδεσης και το ΦΠΑ, αρκετούς μήνες πριν την υπογραφή της σύμβασης. Μπορεί μάλιστα ο ΔΕΔΔΗΕ να κόψει τιμολόγια και δύο χρόνια μετά επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Το ζήτημα απασχόλησε την Τρίτη και την παραγωγή επιτροπής και εμπορίου με τον κ. Γεωργίο Αρβανιτίδη, Ειδικό Αγορητή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. να αναφέρει πως ο «ΔΕΔΔΗΕ όπως έχει καταγγελθεί και από τους φορείς των παραγωγών, εισπράττει τα χρήματα των δικτύων και τον ΦΠΑ, αλλά εδώ και χρόνια δεν εκδίδει τιμολόγια έγκαιρα, καθυστερεί χρόνια. Επειδή, λοιπόν, η Κυβέρνηση μόλις τώρα το συνειδητοποίησε ότι δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια σύνδεσης από το ΔΕΔΔΗΕ για χρόνια τροποποιεί το νόμο που η ίδια ψήφισε πριν από οκτώ μήνες, βάζει κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ να επιστρέψει πολύ λιγότερα, δυστυχώς, χρήματα. Έτσι, όμως, ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει ανενόχλητος να μην εκδίδει τιμολόγια».