Κ. Καστάνης: Αναγκαίες οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια – Αγκάθι τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Κ. Καστάνης: Αναγκαίες οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια – Αγκάθι τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Δευτέρα, 06/03/2023 - 06:22

Σίγουρα τα φωτοβολταϊκά στις στέγες είναι ένα μέτωπο που ανοίγει και θα είναι συμφέρον γι’ αυτόν που θα τοποθετήσει ένα σύστημα στο σπίτι του, αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELVAN.

Για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στον ενεργειακό τομέα και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κατασκευής μίλησε στο iEnergeia.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELVAN κ. Κωνσταντίνος Καστάνης. Με εμπειρία χρόνων στην κατασκευή σχαρών καλωδίων ο κ. Καστάνης μιλά για τα σχέδια της εταιρίας. Παράλληλα, αναφέρει πως «ο πλανήτης είναι στην ώρα μηδέν και χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις κυρίως στην πράσινη ενέργεια και πολύ περισσότερο στο πράσινο υδρογόνο». Να σημειωθεί πως η βιομηχανική εταιρία ELVAN επιλέχθηκε φέτος από τους Financial Times ως μία από τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη και κέρδισε μία θέση στη λίστα FT 1000.

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στην αγορά και από τι εξαρτάται η καλύτερη απόδοση των φωτοβολταϊκών;

Αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά και λόγω της νομοθεσίας είναι σε μια μεταβατική φάση, δηλαδή φεύγουμε από την περίοδο των μικρών έργων και από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και πάμε στα μεγάλα και πολύ μεγάλα έργα. Τα μικρά φωτοβολταϊκά έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι το 2023, αλλά σίγουρα μπαίνουμε στην εποχή των μεγάλων έργων για να πιάσουμε τους φιλόδοξους στόχους.

Τι θα πρέπει να γνωρίζει ένας επενδυτής, από τον πιο μεγάλο «παίκτη» μέχρι τον πολίτη που θέλει να βάλει ένα φωτοβολταϊκό στέγης;

Σίγουρα τα φωτοβολταϊκά στις στέγες είναι ένα μέτωπο που ανοίγει και θα είναι συμφέρον γι’ αυτόν που θα τοποθετήσει ένα σύστημα στο σπίτι του, καθώς θα συνεισφέρει αρκετά στους στόχους από τη μια και από την άλλη το κέρδος από την παραγωγή ενέργειας δεν θα πάει μόνο στις μεγάλες εταιρίες. Θα πάει και στο μικρότερο, τον αμεσο καταναλωτή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μετά από την αστάθεια που δημιούργησε στην εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία μπορούμε να πούμε ότι η αγορά έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα;

Λογικά ναι, το 2023 πλέον βλέπουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα φωτοβολταϊκά πήγαμε πίσω σε σχέση με το 2021, όμως βλέπουμε ότι το 2023 ξεπερνιούνται οι δυσκολίες. Οι τιμές των πάνελ πέφτουν πολύ εξαιτίας της πτώσης των τιμών των μεταφορικών. Άρα τα business plan έχουν μεγαλύτερο νόημα. Το 2022 ο συνδυασμός ακριβών πάνελ, του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας που έφερε ακριβές πρώτες ύλες για τις βάσεις του χάλυβα έριξε τα business plan έξω και πρέπει να συνυπολογίσουμε στα αρνητικά και την αύξηση των επιτοκίων.

Τώρα που ανοίγει και ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αυτοπαραγωγή σε επιχειρήσεις ποια είναι η εκτίμηση σας;

Εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές της ενέργειας που για την βιομηχανία έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί είναι και αυτό κάτι πολύ σημαντικό. Το στοίχημα είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας. Θεωρώ ότι το 2023 θα είναι ένα ξεκίνημα.

Από την πολιτεία τι θα περιμένατε με δεδομένο πως υπάρχουν ακόμα προβλήματα όπως της γραφειοκρατίας;

Σαφώς έχουν γίνει βήματα, αλλά υπάρχουν θέματα, όπως το γεγονός ότι οι όροι σύνδεσης βγαίνουν με το σταγονόμετρο, ενώ υπάρχει και το θέμα των δικτύων. Το πρόβλημα των δικτύων βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό.

Οι εταιρίες στηρίχθηκαν από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία;

Όχι, είναι απελπιστική η κατάσταση. Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά εργαλεία επειδή το κράτος δεν έχει τις υποδομές και το know-how να κρίνει ένα επενδυτικό σχέδιο τα δίνει όλα στις τράπεζες και αν το εγκρίνουν οι τράπεζες τότε υπάρχει περίπτωση μια επένδυση να διεκδικήσει χρήματα από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ποιο είναι το προφίλ της εταιρίας. Οι δραστηριότητες σας ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Παράγουμε τα πάντα όμως η κύρια δραστηριότητα της εταιρίας είναι οι σχάρες καλωδίων, δηλαδή στηρίγματα για μεγάλα κατασκευαστικά έργα όπου το μεγαλύτερο κομμάτι έμμεσα πηγαίνει στην ενέργεια, στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, στα διυλιστήρια και στους αγωγούς φυσικού αερίου. Άρα έχουμε να κάνουμε με την ενέργεια έχουμε ασχοληθεί όμως και με τις βάσεις των φωτοβολταϊκών. Έχουμε κάνει μεγάλες επενδύσεις. Για αυτό έχουμε μια αύξηση των πωλήσεων που αναγνωρίστηκε από τους Financial Times και αυτό οφείλεται ότι ουσιαστικά μπήκε ένα δεύτερο προϊόν στην εταιρία που αποτελεί το 50% των πωλήσεων μας. Ασχολούμαστε με την «πράσινη» ενέργεια, όπως με την επένδυση και σε μια start up εταιρία(Solbotix) που έχουμε σχεδιάσει ένα ρομπότ που καθαρίζει τα φωτοβολταϊκά πάνελ από τη σκόνη και την άμμο χωρίς νερό που απευθύνεται στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, εκεί που υπάρχει πρόβλημα. Εκτιμάται πως 7 δις. ευρώ χάνονται σε ενέργεια από τη σκόνη που κάθεται πάνω στα πάνελ.