EDPR: Αύξηση 2% στα καθαρά κέρδη του 2022, που διαμορφώθηκαν στα 671 εκατ. ευρώ

EDPR: Αύξηση 2% στα καθαρά κέρδη του 2022, που διαμορφώθηκαν στα 671 εκατ. ευρώ
Τρίτη, 28/02/2023 - 15:38
  • Η EDPR επένδυσε περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ κατά το 2022 για την επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης, διπλασιάζοντας σχεδόν τις ακαθάριστες επενδύσεις σε ετήσια βάση.
  • Η αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εκ περιτροπής εναλλαγές περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώθηκαν συνέβαλαν σε επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη ύψους 671 εκατ. ευρώ.

Η EDP Renewables (EDPR), η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, ολοκλήρωσε το 2022 με αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 2% φθάνοντας τα 671 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της EDPR κατά 10% και η στρατηγική εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων (asset rotation) συνέβαλαν στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων, παρά το υψηλότερο χρηματοοικονομικό και λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με το 2021, με μεγαλύτερες πιέσεις ως προς το δανειακό κόστος και υψηλότερα έξοδα με προμηθευτές και υπηρεσίες. Η πώληση πέντε χαρτοφυλακίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - στην Ισπανία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ - απέφερε κέρδη ύψους 424 εκατ. ευρώ.

Το EBITDA της EDPR αυξήθηκε κατά 23% σε 2.157 εκατ. ευρώ (+40% εξαιρουμένων των εναλλαγών περιουσιακών στοιχείων), με σημαντική συμβολή από την ευρωπαϊκή αγορά (+51% σε ετήσια βάση), τη Βραζιλία (+31% σε ετήσια βάση) και τη Βόρεια Αμερική (14% σε ετήσια βάση). Τα έσοδα αυξήθηκαν σε 2,4 δισ. ευρώ (+35% σε ετήσια βάση), με το 99,5% του ποσού να ευθυγραμμίζεται με τον Κανονισμό Ταξινόμησης της ΕΕ, το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης για τις βιώσιμες δραστηριότητες.

Κατά το 2022 η EDPR διεύρυνε καθοριστικά την παγκόσμια παρουσία της με την ενσωμάτωση της Sunseap και επέκτεινε τα περιουσιακά της στοιχεία σε οκτώ αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού. Η εταιρεία αύξησε, επίσης, την παρουσία της στην Ευρώπη με την εξαγορά της εταιρείας ηλιακής ενέργειας Kronos και συνέχισε να αναπτύσσει σημαντικά έργα σε πολλές χώρες.

Η EDPR σχεδόν διπλασίασε τις ακαθάριστες επενδύσεις της σε 5,1 δισ. ευρώ, με επιπλέον 2,1 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2022 και 4,0 GW υπό κατασκευή, υπερδιπλασιάζοντας τα επίπεδα στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Το χρέος της EDP Renewables αυξήθηκε σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2022, μετά την αύξηση των επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στις τέσσερις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία - Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ασία, Ειρηνικός και Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, σε σύγκριση με τη κατάσταση που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, το χρέος έχει μειωθεί κατά 0,6 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το μέρισμα του 2022, η EDPR θα προτείνει στους μετόχους της ένα ευέλικτο πρόγραμμα - Scrip Dividend - το οποίο θα αυξήσει τον δείκτη πληρωμών της EDPR, παρέχοντας στους μετόχους μια πιο ελκυστική και ανταγωνιστική αμοιβή. Η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ