Έρχονται τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στη στέγη - Κλειδί η μπαταρία για το 60%

Έρχονται τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στη στέγη - Κλειδί η μπαταρία για το 60%
Κυριακή, 22/01/2023 - 08:12

Οι ενδιαφερόμενοι για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στέγης θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής, στην ειδική πλατφόρμα που αναπτύσσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σε φάση εκίννησης μπαίνει μέσα στον επόμενο μήνα το πρόγραμμα για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στη στέγη, καθώς απεμένουν λίγες λεπτομέρειες για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Το πρόγραμμα θα τρέξει για νοικοκυριά, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αιτήσεις αναμένονται μέσα στο Μάρτιο.

Όπως είναι γνωστό οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής, στην ειδική πλατφόρμα που αναπτύσσει ο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση για τα 250.000 περίπου φωτοβολταϊκά που εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν μέσω του προγράμματος.

Όπως φαίνεται ο προγραμματισμός παραμένει για το μπόνους στα φωτοβολταϊκά που θα συνδυαστούν με μπαταρίες και αναμένεται ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, με το μέγιστο ποσοστό (60%) της επιδότησης, στα συστήματα τα οποία θα συνδυαστούν με μπαταρίες.

Εκτιμάται ότι από τα 250.000 φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν, τα 80.000 θα είναι συστήματα με μπαταρίες.

Για όλο το πρόγραμμα αναμένται ότι θα διατεθούν κεφάλαια 700 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, όπως αναφερόταν και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Μέσω του προγράμματος, θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις. Σε αντίθεση με τα συστήματα με μπαταρίες, στα «απλά» φωτοβολταϊκά η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη, ξεκινώντας από 20%.

Ενδέχεται τελικά το κριτήριο επιλογής των δικαιούχων να είναι η χρονική προτεραιότητα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να υπάρξουν δικαιούχοι που στην πορεία θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό της ίδιας εισφοράς.