Υπεράκτια αιολικά: Αυτά είναι τα μεγάλα project – αύξηση 55% στις νέες εγκαταστάσεις

Υπεράκτια αιολικά: Αυτά είναι τα μεγάλα project – αύξηση 55% στις νέες εγκαταστάσεις
Δευτέρα, 23/01/2023 - 06:24

Οι νέες εγκαταστάσεις το 2023 προβλέπεται να είναι 55% υψηλότερες από τα επίπεδα του 2022, στον υπεράκτιο αιολικό τομέα.

Αυτή η συνεχιζόμενη ανάπτυξη αναμένεται να σημειωθεί σε ένα έτος όπου ο κλάδος θα χρειαστεί επίσης να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα για να διατηρήσει τη δυναμική. Μεταξύ των θεμάτων που η Westwood Global Energy Group αναμένει να δει φέτος είναι η συνέχιση της ανάθεσης περιοχών μίσθωσης καθώς και η έναρξη δημοπρασιών σε νέες αγορές,

Συνολικά 54,9 GW υπεράκτιων μισθώσεων αιολικής ενέργειας χορηγήθηκαν το 2022. Η διαδικασία μίσθωσης ScotWind αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χωρητικότητας, με πάνω από 24,8 GW χωρητικότητας έργου να χορηγούνται στον αρχικό γύρο και άλλα 2,8 GW στον γύρο εκκαθάρισης. Αρκετές μισθώσεις υπεράκτιων αιολικών έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν και ενδεχομένως να ολοκληρωθούν το 2023.

Επίσης, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά δημοπρασίες υπεράκτιων αιολικών σε νέες αγορές που στοχεύουν στην ανάπτυξη έργων. Έως και 10 GW πλωτών αιολικών έργων σχεδιάζεται να δημοπρατηθούν στην Πορτογαλία, 4 GW σχεδιάζεται να δημοπρατηθούν στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού στην Ινδία και η Λιθουανία σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει την πρώτη της δημοπρασία μίσθωσης για ένα αιολικό πάρκο ισχύος 700 MW.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας στον κόσμο

Η βρετανική Crown Estate θα μισθώσει τοποθεσίες για έξι υπεράκτια αιολικά έργα ικανά να παράγουν αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από επτά εκατομμύρια σπίτια μέχρι το 2030, βάσει συμφωνιών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας στον κόσμο, με περισσότερα από 10 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε 38 τοποθεσίες, την οποία σχεδιάζει να αυξήσει έως και 50 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι έξι τοποθεσίες που θα μισθωθούν θα προσθέσουν 8 GW προς αυτόν τον στόχο, ανέφερε η Crown Estate. Η γερμανική RWE είπε ότι είχε υπογράψει συμφωνίες μίσθωσης για δύο έργα 1,5 GW. Εάν πραγματοποιηθούν, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια βρετανικά σπίτια.Η RWE είπε ότι σχεδιάζει επενδύσεις 15 δισεκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία έως το 2030. Η αιολική ενέργεια παρήγαγε μια ποσότητα ρεκόρ ενέργειας στη Βρετανία το 2022, παρέχοντας περισσότερο από το 25% της ηλεκτρικής της ενέργειας, σύμφωνα με τη National Grid.