Προς αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά των φωτοβολταϊκών

Προς αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά των φωτοβολταϊκών
Παρασκευή, 13/01/2023 - 06:40

Μετά από μια διετία αυξημένων τιμών στην αγορά των φωτοβολταϊκών παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως διαμορφώνεται μια κανονικότητα η οποία μένει να φανεί όμως πόσο θα διαρκέσει.

Ειδικότερα, βαίνει διαρκώς βελτιούμενη η κατάσταση με τους παράγοντες που είχαν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών να έχουν αρθεί. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο iEnergeia.gr τα ναύλα κάποια περίοδο είχαν φτάσει τα 15.000 δολάρια το κοντέινερ, ενώ τώρα βρίσκονται στα 2.900 δολάρια και η τιμή τους βαίνει διαρκώς μειούμενη.

Ένας από τους παράγοντες που είχε οδηγήσει στην εκτόξευση των τιμών ήταν η εκτίναξη της τιμής του πολυπυριτίου και πλέον από τα 40 δολάρια το κιλό που ήταν κάποτε έχει πέσει η τιμή του στα 15 δολάρια. Ένας λόγος για την πτώση της τιμής του είναι το γεγονός πως έχουν κατασκευαστεί από πέρσι εργοστάσια πολυπυριτίου στην Κίνα.

Όπως είχαμε αναφέρει στο iEnergeia.gr ένα από τα προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς ήταν η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου. Όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μια αποκλιμάκωση των τιμών, που οφείλεται στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Παράλληλα, έχουν ομαλοποιηθεί οι παραγγελίες σε υλικά και επανέρχονται τα πράγματα σε μια κανονικότητα όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της αγοράς δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι καθώς και το 2023 αναμένεται μια χρονιά θετική με την εισαγωγή νέων έργων στο σύστημα. Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε πως οι αιτήσεις ετοιμότητας που κατατέθηκαν μέχρι τέλος του 2022 ξεπερνούν το 0,5GW. Παράλληλα, εκτιμάται πως με εξαίρεση το διάστημα που θα διαρκέσει η εκλογική διαδικασία, ο υπόλοιπος χρόνος θα είναι πυκνός σε εξελίξεις, σε σχέση με τις ΑΠΕ.