Νέος στόχος Total: το 50% των δράσεων θα είναι ΑΠΕ ως το 2030

Νέος στόχος Total: το 50% των δράσεων θα είναι ΑΠΕ ως το 2030
Παρασκευή, 13/01/2023 - 08:20

Η Total Energies επενδύει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθαρά και βιώσιμα καύσιμα, με το ένα τρίτο των επενδύσεών της να πραγματοποιείται τώρα σε αυτούς τους τομείς καθώς η εταιρεία, τα περισσότερα από τα τρέχοντα έργα της οποίας βρίσκονται ακόμη στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κινείται προς τον στόχο να έχει το 50 τοις εκατό του ενεργειακού του μείγματος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το 25 τοις εκατό σε «νέα μόρια».

Οι επενδύσεις που γίνονται τώρα από την TotalEnergies σε αυτούς τους δύο τομείς είναι συγκρίσιμες με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Guillaume de Witt, επικεφαλής διαπραγματευτή Hydrogen της TotalEnergies για Ευρώπη και Βόρεια Αφρική, ο οποίος μίλησε στο The Stage κατά τη διάρκεια της Offshore Energy Exhibition.

«Σήμερα, το ένα τρίτο των επενδύσεών μαςκατευθύνεταιστους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και των νέων μορίων», δήλωσε ο Guillaume de Witt.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί τώρα το 95 τοις εκατό του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, από 100 τοις εκατό μόλις πριν από λίγα χρόνια, και σχεδιάζει να έχει 100 GW ανανεώσιμης ενέργειας στο χαρτοφυλάκιό της μέχρι το 2030.

Μέχρι το 2050, η TotalEnergies έχει θέσει ως στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν το 50 τοις εκατό των δραστηριοτήτων της και τα λεγόμενα νέα μόρια (συμπεριλαμβανομένου υδρογόνου, βιοαερίου και βιοκαυσίμων) να αντιπροσωπεύουν το 25 τοις εκατό, με το υπόλοιπο τρίμηνο να αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του LNG .

Όσον αφορά στο υδρογόνο, ο De Witt σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά τόσο για το μπλε όσο και για το πράσινο υδρογόνο είναι μικρή, αλλά με πολλές δυνατότητες.

Δεδομένου ότι μεγάλα έργα είναι επί του παρόντος μόνο στον ορίζοντα, η TotalEnergies θα ξεκινήσει επίσης μια μικρή παραγωγή υδρογόνου.

«Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν έργα μικρής έως μεσαίας κλίμακας, πιθανότατα κοντά στα κέντρα κατανάλωσης. Για παράδειγμα, θα ξεκινήσουμε με την παραγωγή υδρογόνου για τις δικές μας ανάγκες, για τα διυλιστήρια μας, έτσι θα δημιουργήσουμε έργα παραγωγής υδρογόνου κοντά στα διυλιστήρια», είπε ο Guillaume de Witt , προσθέτοντας ότι κόμβοι και έργα με αρκετές εκατοντάδες μεγαβάτ χωρητικότητας θα κυκλοφορήσει προς το τέλος της δεκαετίας.

Μόλις υπάρξει μια ευρωπαϊκή ραχοκοκαλιά, το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα και να εξαχθεί και να εισαχθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.