Ενεργειακή Κοινότητα Επιχειρήσεων ετοιμάζει το Επαγγελματικο Επιμελητήριο Αθηνών

Ενεργειακή Κοινότητα Επιχειρήσεων ετοιμάζει το Επαγγελματικο Επιμελητήριο Αθηνών
Τρίτη, 10/01/2023 - 05:59

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να διασφαλίσει η χώρα την τροφοδότησή της με επαρκή, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Απαιτείται ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, με ένα νέο μείγμα μέτρων που στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματος, πέρα από την πρόσκαιρη ανακούφιση των συνεπειών του.

Αυτό σημείωσε σε διάλεξή του στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ασπροπύργου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τίτλο: «Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι, με δεδομένες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο ενεργειακό τοπίο, είναι σημαντικό η χώρα να διασφαλίσει την τροφοδότησή της με επαρκή, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Συγκεκριμένα είπε: «Κύριο όχημα σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αποτελέσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα. Είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ - αιολικά πάρκα, σε πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα κ.ά. - καθώς και σε υποδομές αποθήκευσης της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας.

Πέρα από τη διάθεση πόρων και ενισχύσεων, θα πρέπει να βελτιωθεί ουσιαστικά η διαδικασία αδειοδότησης και να διαμορφωθεί ένα σταθερό, προβλέψιμο πλαίσιο, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Θα πρέπει, παράλληλα, να δοθούν κίνητρα και υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να συμμετάσχουν στο στόχο – και στα οφέλη – της ενεργειακής μετάβασης. Με ενθάρρυνση των απευθείας εταιρικών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και των επιχειρηματικών επενδύσεων αυτοπαραγωγής ενέργειας, με απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και επίσπευση της αδειοδότησης για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στις επιχειρήσεις, διευκόλυνση της σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων από επιχειρήσεις, κ.ά.

Με τέτοιου είδους παρεμβάσεις, θα επιτευχθεί αντιστάθμιση ενός μέρους των απωλειών που προκαλεί η ενεργειακή κρίση».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανασχεδιασμού της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ήδη προγραμματίζει την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα αφορά τη βελτίωση της προσβασιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Είναι καιρός και οι τράπεζες να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, στηρίζοντας ουσιαστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» τόνισε προσθέτοντας ότι: «αυτό σημαίνει να σχεδιάζουν λύσεις με βάση τα μεγέθη και τις ανάγκες και των μικρότερων επιχειρήσεων, να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη, να λάβουν υπόψη δεδομένα και προοπτικές ανά κλάδο και να δώσουν διεξόδους, αντί απλώς να επικαλούνται προβλήματα».

Τέλος υπογράμμισε ότι ο μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί ανθρώπους με σύγχρονες δεξιότητες γιαυτό προτείνεται η αναβάθμιση του συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ενώ, όπως πρόσθεσε, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης από τη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερα για την απλοποίηση των νομοθετικών πλαισίων και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

«Η μικρή ελληνική επιχείρηση μπορεί να έχει εγγενή μειονεκτήματα.

Έχει, όμως, και δυνατότητες. Έχει θέληση, αντοχή, ικανότητες και όραμα.

Παρά τις διαδοχικές κρίσεις, η Ελλάδα διαθέτει πολλές επιχειρήσεις, που μπορούν και θέλουν να πετύχουν» όπως είπε ο πρόεδρος.

Στις δράσεις του επιμελητηρίου για το επόμενο διάστημα ο κ. Χατζηθεοδοσίου ξεχώρισε την δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας Επιχειρήσεων, η οποία θα προωθήσει την ενεργειακή καινοτομία και την αειφορία των επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ