Υδρογόνο: Τα υψηλά επιτόκια κράτησαν πίσω τις επενδύσεις σε έργα

Υδρογόνο: Τα υψηλά επιτόκια κράτησαν πίσω τις επενδύσεις σε έργα
Τρίτη, 10/01/2023 - 05:39

Οι επενδυτές σε έργα υδρογόνου είχαν «μια απογοητευτική χρονιά» πέρυσι, επιβαρυμένοι από την αύξηση των επιτοκίων και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Bernstein.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υδρογόνο μπορεί να παίξει ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μεταβεί από μια εξειδικευμένη βιομηχανία σε κάτι πιο ουσιαστικό» αναφέρουν αναλυτές, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική δυναμική για το πράσινο υδρογόνο πέρυσι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα να ανακοινώνουν σημαντικά μέτρα στήριξης. Η Ε.Ε. έχει αυξήσει τον στόχο της για παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως από 5 εκατομμύρια.

Ωστόσο, οι επενδυτές σε έργα υδρογόνου είχαν «μια απογοητευτική χρονιά» πέρυσι, επιβαρυμένοι από την αύξηση των επιτοκίων και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Bernstein, η οποία λέει ότι το υδρογόνο δεν έχει ακόμη αποδείξει εάν μπορεί να γίνει σημαντικό μέρος στο ενεργειακό μείγμα. Η αποτυχημένη αξιολόγηση έρχεται σε αντίθεση με το πλήθος των προτάσεων πράσινου υδρογόνου που ανακοινώθηκαν στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια, αν και μόνο μία μέχρι στιγμής έχει καταλήξει σε τελική επενδυτική απόφαση, σηματοδοτώντας τις δυσκολίες και το χρόνο που απαιτείται για την υλοποίηση των προτάσεων.

Η παγκόσμια ζήτηση για υδρογόνο αυξήθηκε τουλάχιστον, κατά 5% σε 95 εκατομμύρια τόνους ετησίως, είπαν οι αναλυτές της Bernstein, ενώ σημείωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα ήταν «γκρίζο» υδρογόνο και όχι «πράσινο» υδρογόνο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι για να μετακινηθεί ο κόσμος προς τις μηδενικές εκπομπές co2, η παγκόσμια ζήτηση υδρογόνου θα πρέπει να διπλασιαστεί από 94Mt το 2021 σε πάνω από 180Mt έως το 2030. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί πάνω από εξαπλάσια αύξηση της ισχύος υδρογόνου από 300Twh σε πάνω από 1.900Twh έως το 2050.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες δήλωσε χθες ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει ένα νέο διάταγμα για τη ρύθμιση των πρώτων τεσσάρων από τα 11 έργα «πράσινου» υδρογόνου που θα εκτελεστούν στη χώρα,σύμφωνα με το Reuters. Σε ομιλία του στη Μαδρίτη, είπε ότι η κυβέρνησή του θα εγκρίνει μια αρχική επιδότηση 74 εκατομμυρίων ευρώ για αυτά τα έργα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έως και το 20% των έργων πράσινου υδρογόνου στον κόσμο βρίσκονται στην Ισπανία.

Την ίδια ώρα, Γερμανία και Νορβηγία συμφώνησαν σε μια «πράσινη» συνεργασία, η οποία πιθανότατα θα βασίζεται σε ένα φιλόδοξο έργο, έναν από τους πρώτους αγωγούς υδρογόνου της Ευρώπης. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ ξεκίνησε το 2023 με μια επίσκεψη στο Όσλο, λίγους μήνες μετά την τελευταία επίσκεψη του για τη διασφάλιση της παροχής αερίου για τη χώρα του. Τώρα, η μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών του. Η Νορβηγία και η Γερμανία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια «Στρατηγική Συνεργασία για την Κλιματική Ανανεώσιμη Ενέργεια και την Πράσινη Βιομηχανία», εξήγησε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre στις 5 Ιανουαρίου.