Με ποιον τρόπο θα «πρασινίσει» ο Άγιος Ευστράτιος και οι προσφυγικές πολυκατοικίες του Δήμου Αγίας Βαρβάρας

Με ποιον τρόπο θα «πρασινίσει» ο Άγιος Ευστράτιος και οι προσφυγικές πολυκατοικίες του Δήμου Αγίας Βαρβάρας
Δευτέρα, 02/01/2023 - 07:48

Ανάμεσα στα έργα που έχει αναλάβει το ΚΑΠΕ τα τελευταία χρόνια είναι το project «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΚΑΠΕ έχει συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια στην επίτευξη των σημερινών σημαντικών αποτελεσμάτων σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Σύμφωνα με ειδική έκδοση του ΚΑΠΕ με τίτλο «ΕΡΓΟΡΑΜΑ 2021» έχει αναλάβει έργα που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη μείωση της κατανάλωσης στα κτήρια, στις μεταφορές και στη βιομηχανία. Στην ενεργειακή ψηφιοποίηση και στην ενεργειακή αποκέντρωση.

Ανάμεσα στα έργα που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια είναι το project «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων ευρώ. Ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις κατά τα 2-3 πρώτα χρόνια, στο τέλος της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες ενέργειες ωρίμανσης, με κυριότερες την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών μελετών και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Το έργο περιλαμβάνει ενεργειακές παρεμβάσεις σε ένα οικοδομικό τετράγωνο προσφυγικών πολυκατοικιών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

Το έργο που είναι σε εξέλιξη κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο, αφορά στην εκτέλεση τόσο των κατασκευαστικών παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των τεσσάρων προσφυγικών πολυκατοικιών που χωροθετούνται στο οικοδομικό τετράγωνο 513 του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, όσο και των εργασιών αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου. Οι πολυκατοικίες είναι κατασκευασμένες τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και αποτελούνται από 72 διαμερίσματα, στα οποία κατοικούν 250 άτομα περίπου. Το σύνολο του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 1ου τετράμηνου του 2023.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, τα σημερινά ενεργοβόρα κτήρια θα έχουν μετατραπεί, με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, σε κτήρια «σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης».

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται:

  • Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στα κτήρια.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων επιφάνειας ~640m2.
  • Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων.
  • Εγκατάσταση 4 γεωθερμικών αντλιών θερμότητας για θέρμανση-ψύξη ισχύος 45kW/ΓΑ.
  • Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών συνολικής επιφάνει - ας ~144m 2 .
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 4 x 10kW.
  • Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, με κατασκευή υδάτινου στοιχείου, καθιστικών, πέργκολας, κ.λπ.

Ένα άλλο έργο που έχει αναλάβει το ΚΑΠΕ αφορά την διείσδυση των ΑΠΕ στον Άγιο Ευστράτιο. Στο μικρό αυτό νησί του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή, η ηλεκτρική ενέργεια του νησιού εξυπηρετείται από τον Τοπικό Σταθμό Παραγωγής της ΔΕΗ και η θέρμανση των κατοίκων από κοινούς λέβητες πετρελαίου, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχουν εγκατεστημένες ΑΠΕ στο νησί. Για τον σκοπό αυτό, κατασκευάζεται στο νησί ένα ολοκληρωμένο υβριδικό έργο, το οποίο αποτελείται από τις παρακάτω συνιστώσες: - Σταθμός ΑΠΕ με ανεμογεννήτρια 900 kW και φωτοβολταϊκά 225 kW, με δυνατότητα να παράγει πάνω από 3.000 MWh ετησίως.